Man Ray u Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu

Nacionalna galerija portreta u Londonu organizirala je prvu veliku retrospektivu jednoga od najinovativnijih umjetnika 20. stoljeća Mana Raya na kojoj će uz 150 fotografija iz brojnih svjetskih javnih i privatnih zbirki dati presjek revolucionarnih fotografskih tehnika kojima se koristio.

Man Ray veći je dio profesionalne karijere proveo u Parizu, gdje je svojim aktivnostima znatno pridonio dadaizmu i nadrealizmu. Kao jedna od najproduktivnijih i najmaštovitijih osoba koja je djelovala u prostoru između ta dva umjetnička pokreta, Man Ray je stvorio mnoga velika djela služeći se različitim medijima. Mada je sebe u prvome redu doživljavao kao slikara, zapravo se nikada nije mogao odlučiti kojem se od svojih brojnih talenata posvetiti - bavio se kiparstvom, slikarstvom, fotografijom, filmom, književnošću, pa čak i arhitekturom. Ipak, u svijetu je ostao najpoznatiji po svojoj avangardnoj fotografiji - bio je poznat modni fotograf i portretist.

Izložba "Man Ray: Portreti" u londonskoj Nacionalnoj galeriji portreta donosi od 7. veljače do 27. svibnja presjek njegovih slavnih fotografskih portreta, među kojima Catherine Deneuve, Pabla Picassa te njegove muze i umjetničke suradnice, fotografkinje Lee Miller.

Portreti su nastali u SAD-u i Parizu u između 1916. i 1968. a, osim na središnji položaj koji je taj umjetnik zauzimao među vodećim umjetnicima dadaizma i nadrealizma, izložba upozorava na revolucionarne metode kojima se koristio - postupak solarizacije te rane eksperimente s bojom. Fotografirao je svoje prijatelje, ljubavnice i suvremenike, od umjetničkog modela, pjevačice i glumice Kiki de Montparnasse i Lee Miller pa do Picassa i mnogih drugih.
Predstavljen će također biti i njegov rad u vodećim modnim časopisima kao što su Vogue i Vanity Fair.

Man Ray (1890. - 1976.) vjerojatno je jedan od najsvestranijih i najinovativnijih umjetnika 20. stoljeća.