"Poduzetnički impuls" od 730,3 milijuna kuna

Ministar poduzetništva Gordan Maras predstavio je Poduzetnički impuls za 2013. Poduzetnicima su na raspolaganju dvostruko veća sredstva nego lani - 730 milijuna kuna.

Novac će im biti dostupan cijele godine, a osnovni kriterij za dodjelu bit će dobar poslovni projekt, otvaranje novih radnih mjesta te uspješni poslovni rezultati.

Konkurirati mogu i poduzetnici koji imaju financijskih problema, ali i jasan plan kako iz njih izaći. Očekuje se da će se s pomoću tih poticaja zaposliti oko 3.000 osoba.


Maras o HBOR-u i poslu s Norvežanima

Na pitanje novinara, nakon predstavljanja Poduzetničkog impulsa 2013., sa kakvim stajištem ide na ovotjednu sjednicu Nadzornog odbora HBOR-a s obzirom da su u javnost 'puštene' informacije o mogućnosti smjene u Upravi, Maras je rekao kako nijedan ministar niti postavlja niti smjenjuje bilo koju upravu javnog poduzeća te kako on nikada u javnost nije izašao sa stajalištem da treba ili ne treba napraviti promjenu u Upravi HBOR-a. Ono što sam ja rekao je da imam određenu rezervu prema radu Uprave HBOR-a, kazao je Maras.

Upitan je li upoznat sa slučajem norveško-hrvatske suradnje u brodogradnji, budući da norveška tvrtka CroNoMar, sa sjedištem u Šibeniku, prijeti da će tužiti HBOR zbog odbijanja zahtijeva za kredit za gradnju brodova za ribogojilišta u Norveškoj u šibenskom NCP-u i sugeriranja da nađu drugog partnera, Maras je odgovorio da je upoznat sa slučajem te da će pokušati stvari postaviti na ispravan način.

Maras je rekao i kako je to sa šibenskim brodogradilištem, CroNoMar-om i norveškom vladom kvalitetna suradnja i žao mu je što nije prepoznata u HBOR-u s obzirom na to da se radi o izvoznom proizvodu i da je NCP preko CroNoMara izvezao desetak katamarana i još šest su ugovorili. Norveška vlada investirala je u Hrvatsku 23 milijuna kuna da bi pokrenula inkubator koji vodi CroNoMar u Šibeniku, na čemu smo zahvalni i zbog čega ću u travnju vjerovatno potpisati sporazum s predstavnicima norveške vlade oko daljnjeg razvoja poduzetništva i suradnje i nije mi drago kada se na taj način pristupa s tako ozbiljnom partneru, istaknuo je Maras.