Umro Nikola Ćubela, ravnatelj ZKL-a

Dugogodišnji ravnatelj Zagrebačkog kazališta lutaka (ZKL) Nikola Ćubela umro je danas u 68. godini nakon teške bolesti.

Svojim je djelovanjem ostavio neizbrisiv trag na tome kazalištu, ali i na hrvatskoj umjetnosti, pogotovo onoj lutkarskoj, dajući priliku mladim i iskusnim redateljima i glumcima da usvoje i zavole to zahtjevno umijeće, ističe ZKL i dodaje da je Nikola Ćubela od početka radnog vijeka djelovao na hrvatskoj kulturnoj sceni kao uspješan voditelj, organizator i ravnatelj.

Nikola Ćubela rodio se 6. prosinca 1946. u Potkraju (općina Livno), a nakon završenog studija sociologije i filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu počeo je raditi u Muzičkoj omladini Hrvatske, gdje je bio tajnik, voditelj i direktor Kulturnog centra Međunarodne federacije muzičke omladine u Grožnjanu. 

Od 1984. do 1988. obnašao je dužnost ravnatelja Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), gdje je, među ostalim, pokrenuo i dovršio adaptaciju Koncertne dvorane "Istra", čime je omogućio da to kazalište nakon dugogodišnjeg rada u neodgovarajućim uvjetima dobije pozornicu kakvu zaslužuje i kojom se služi i danas.

Godine 1988. imenovan je za ravnatelja Zagrebačkog kazališta lutaka (ZKL) u kojemu je, među ostalim, pokrenuo adaptaciju i rekonstrukciju kazališne zgrade.

U gotovo dvadeset pet godina, koliko je Nikola Ćubela bio na čelu ZKL-a, to je kazalište razvilo svoje umjetničke potencijale te zaživjelo kao jedna od vodećih kazališnih kuća za djecu u Hrvatskoj i stjecište različitih umjetničkih i lutkarskih stilova i poetika, ističe ZKL.

Datum i vrijeme pogreba bit će objavljeni naknadno.