Filmski klasik na hrvatskoj pozornici

Predstava Diplomac, nastala prema istoimenome filmskom klasiku iz 1967., koja će u režiji Aide Bukvić uskoro imati premijeru u zagrebačkom kazalištu Komediji, prvo je hrvatsko kazališno uprizorenje poznate priče o mladiću koji se upleće u ljubavnu aferu s mnogo starijom ženom.

Klasik kinematografije, smatran jednim od najboljih filmova svih vremena, ironična je komedija čijem je postavljanju Bukvić pristupila iz vlastita autorskog kuta, a kako autorska prava ne postavljaju nikakva ograničenja, za hrvatsku je publiku pripremila posebnu predstavu koja je autorski proizvod Komedijina tima.

U scenografskom i kostimografskom smislu poštovalo se vrijeme u kojemu se odvija radnja priče, a to su kasne šezdesete godine prošloga stoljeća. U predstavi nije zaobiđena ni poznata pjesma Paula Simona Mrs Robinson.

Raditi tu predstavu bio je doista svojevrstan izazov, a pogotovo raditi je u kazalištu Komediji, budući da to nije klasična komedija već drama s komičnom situacijom koja svojom tematikom odskače od Komedijina uobičajenog dramskog repertoara, kazala je redateljica za Hinu.

Uloga Benjamina Braddocka, koja je mladomu Dustinu Hoffmanu donijela nominaciju za Oscara, u ovom je uprizorenju pripala mladomu hrvatskomu glumcu Ivanu Magudu, koji jedini ne pripada ansamblu Komedije i s kojim je redateljica već surađivala. Uloga fatalne gospođe Robinson pripala je Sanji Marin. Davor Svedružić je gospodin Robinson, Ana Kraljević igra Elaine Robinson, Ivica Zadro je gospodin Braddock, Vanja Čirić gospođa Braddock, dok Dražen Bratulić igra Recepcionera, Svećenika i Psihijatra.

Nakon gotovo dva mjeseca intenzivnih priprema i proba, zagrebačka će publika Diplomca premijerno moći pogledati 13. veljače. Na pitanje hoće li se gospođa Robinson u predstavi skinuti kao što je to bio slučaj na filmu, Bukvić poručuje: To ćete morati doći vidjeti!

Aida Bukvić dobitnica je nekoliko nagrada, među kojima nagrade na Danima satire 1999. za režiju Klupka, a za dramatizaciju romana Što je muškarac bez brkova dobila je nagradu na Marulićevim danima 2002. za najbolju predstavu u cjelini. Asistirala je mnogim hrvatskim redateljima, kao i poznatome češkom redatelju Jiriju Menzelu. Stalno je zaposlena na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu kao izvanredna profesorica.