Novi međunarodni sustav rangiranja sveučilišta

Novi sustav, za razliku od tradicionalnih pristupa usredotočenih na znanstvenu izvrsnost, rangirat će sveučilišta na temelju njihova znanstvenog ugleda, kvalitete obrazovanja, međunarodne orijentacije, uspjeha u prijenosu znanja kao što su partnerstva s tvrtkama i start-upovima te doprinosa regionalnom razvoju.

Sveučilišta će se ocjenjivati i u četiri discipline - ekonomija, strojarstvo, elektroinženjerstvo i fizika, a poslije u još nekoliko. 

U-Multirank trebao bi obuhvatiti gotovo 500 sveučilišta iz Europe i svijeta, a prvi rezultati bit će objavljeni početkom 2014.

Postojeća rangiranja naglašavaju znanstvena postignuća, a U-Multirank će studentima i institucijama dati jasnu sliku o njihovim rezultatima u nizu važnih područja, rekla je europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Androulla Vassiliou.

To će studentima pomoći da odaberu sveučilište ili fakultet koji su za njih najbolji. Također će pridonijeti modernizaciji i kvaliteti visokog obrazovanja, omogućujući sveučilištima da identificiraju svoje jake ili slabe strane i uče na iskustvu drugih te, naposljetku, kretorima politika dati potpuniju sliku o njihovim sustavima visokog obrazovanja kako bi mogli poboljšati rezultate svoje zemlje u cjelini, dodala je.

Rang-listu sveučilišta izradit će neovisan konzorcij koji će predvoditi Centar za visoko obrazovanje u Njemačkoj i Centar za studije visokog obrazovanja u Nizozemskoj.