Predstava "Iglica" - spoj kazališne dramaturgije i cirkuskih vještina

Triko cirkus teatar ove je godine, u organizaciji portala Teatar.hr, dobio nagradu publike za neovisno kazalište godine. Ovi su cirkuski umjetnici odlučili ući i u dječje kazalište. U zagrebačkoj Maloj sceni pripremaju predstavu Iglica. Spoj kazališne dramaturgije i cirkuskih vještina predstavlja novi cirkus.

U prostorijama zagrebačkog autonomnog kulturnog centra, popularne Medike, u akrobatskoj dvorani, unatoč smijehu, održava se ozbiljan trening članova Triko cirkus teatra, prvoga hrvatskog profesionalnog kazališta kojemu su glavni izraz cirkuske vještine. Njegovi članovi, iako formalno i fakultetski obrazovani u potpuno drugačijem smjeru, odlučili su se za cirkuski život.

Svatko od nas završio je nekakav fakultet. Ja sam, na primjer, profesorica engleskog po struci, ali nekako sam se cijeli život bavila kazalištem i to me odvuklo i u ovu priču cirkusa. To posao koji izgleda drugačije od drugih na prvu, jer je cirkus ipak nešto egzotično, ali iz naše perspektive izgleda kao svaki drugi posao u koji, da bi bio dobar, moraš ulagati jako puno napora. Moraš trenirati jako puno i moraš ga voljeti, objašnjava umjetnička voditeljica Triko cirkus teatra Iva Peter-Dragan.

Postoji mnogo cirkuskih tehnika. Neke je lakše, a neke teže svladati. Svaka od njih za umjetnika je izazov, no i potencijalna opasnost.

Svijet cirkusa zainteresirao je redatelja Ivicu Šimića. U kazalište Mala scena pozvao je Triko cirkus teatar, a zajedno su postavili Iglicu Lane Šarić.

Dašak novoga cirkusa na pozornici Male scene možete osjetiti već sutra, kad je na programu praizvedba predstave.

Pogledajte videozapis.