Projekcija filma „Nove tendencije 1961. - 1973.“

U sklopu „transmediale 2013“ tradicionalnog festivala za medijsku umjetnost, digitalnu kulturu i nove medije, osnovanog 1988. u sklopu Berlinale – održana je u Galeriji DAM (Digital Art Museum) u Berlinu, javna projekcija dokumentarnog filma „Nove tendencije 1961. - 1973.“.

Uz potporu ZKM-a (Zentrum für Kunst und Medientechnologie Karlsruhe) i MSU-a (Muzej suvremene umjetnosti Zagreb) te niza europskih sponzora film je snimio HRT (Hrvatska radiotelevizija; scenaristica i urednica Ana Marija Habjan) u ZKM-u pri završetku izložbe o „[Novim] Tendencijama“ (2008/2009) i u MSU-u, a na inicijativu i u suorganizaciji „bcd - cybernetic art team“-a.

Berlinsko prikazivanje bila je ujedno premijera na jednom važnom međunarodnom festivalu medijske umjetnosti.

U subotu 26. siječnja 2013. prije projekcije filma održan je podijski razgovor pod naslovom „Back when Digital Art was still new“.

Sudjelovali su Stephen Kovats (arhitekt i kulturno-medijski istraživač, bivši ravnatelj festivala „transmediale“ od 2007.-2011, začetnik i suosnivatelj „r0g“-a, agencije za otvorenu kulturu i kritičke transformacije) i Miro A. Cimerman (software designer i član „bcd - cybernetic art team“-a utemeljenog 1971. god. u Zagrebu kao spin-off [Novih] Tendencija). Moderatorica je bila Sophia Gräfe (DAM).

Na primjeru umjetničkog pokreta „[Nove] Tendencije“ diskutirana je tematika sudjelovanja digitalnih medija u kulturnom razvoju 1960/1970-ih godina i njihovo značenje za suvremenu estetiku komunikacije, povijest umjetnosti i za aktualne probleme društva.