I Moody’s nam je snizio rejting na razinu 'smeća'

Nakon Standard&Poor’sa i agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Moody’s srušila je kreditni rejting Hrvatskoj na razinu 'smeće'. Hrvatska sada ima najlošiji kreditni rejting od siječnja 1997. Državne obveznice umjesto ocjene Baa3 nose oznaku Ba1. Moody's je također promijenio i izglede za hrvatski rejting s negativnih na stabilne, navevši da postoji tek ograničeni rizik da dođe do znatnog pogoršanja vladine fiskalne pozicije i zaduženosti.

Kao glavni razlog spuštanja rejtinga, smatraju u Moody'su, slabi su izgledi za gospodarski rast. Moody's procjenjuje da, zbog krize u zemljama EU-a, najvjerojatnije neće biti potražnje za hrvatskim izvoznim proizvodima. Smatra i da, zbog pada BDP-a, Vlada ne može dovesti u red javne financije bez smanjivanja poreza i rezanja izdataka za socijalno osiguranje i brodogradnju.

Analitičari ističu da je ova ocjena očekivana. A kako je trenutačno raspoloženje na međunarodnim finacijskim tržištima jako povoljno, ne očekuju veće promjene u vrijednosti hrvatskih obveznica. Ni prošlo smanjenje kreditnog rejtinga nije imalo znatnije kratkoročne posljedice. Međutim, gubitak rejtinga znači da u slučaju eventualnih poremećaja na financijskim tržištima, domaće gospodarstvo postaje puno ranjivije, smatra analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić.