'Kazalište u kvartu - škola u kazalištu'

Kako bi među djecom i mladima pobudio zanimanje za kazalište, Centar za kulturu Trešnjevka (CeKaTe) pokrenuo je projekt "Kazalište u kvartu škola u kazalištu". U okviru projekta danas će se izvesti predstava "Cyrano", Teatra Manje je više, u režiji Ivice Kunčevića.

Nakon predstave, namijenjene profesorima, uslijedit će razgovor s autorima i glumcima, među ostalim, o dramskoj pedagogiji u vrijeme elektroničkih medija te nastavku suradnje škole, Centra i kazališta.

Novi kazališni projekt Centra zamišljen je kao platforma na nezavisne kazališne skupine i mjesto gdje djeca i mladi nakon predstave mogu razgovarati sa svima koji je stvaraju. Time im se kazalište želi približiti kao umjetnički čin i nešto što im pomaže u odrastanju i samoobrazovanju.

Ovim projektom CeKaTe želi još više postati žarište kulture na Trešnjevci, koja je s oko 160 tisuća stanovnika veličine većeg hrvatskog grada, ali i pokazati kakvu perspektivu daje djeci kao mala, ali važna karika u njihovom odgoju.

Predstave, izabrane između njih 25 prijavljenih na natječaj za nezavisne kazališne skupine, ispunjavaju estetske kriterije, a ujedno stvaraju i odgajaju kazališnu publiku, rekao je umjetnički voditelj Teatra na Trešnjevci Želimir Ciglar. Želimo pokazati da kazalište nije zvučna knjiga, nego autonomna umjetnost o kojoj treba učiti kako bi ju se razumjelo, dodao je.