Prosvjedovali kulturni djelatnici

Usklađenom akcijom Vlade, Ministarstva kulture i Ministarstva rada i mirovinskog sustava, hrvatske se kulturne djelatnike gura na rub egzistencije, što će za posljedicu imati propast kulture u Hrvatskoj, poruka je s današnjega prosvjednog skupa djelatnika u kulturi održanog ispred zgrade Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu.

Skup je sazvao Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi (HSDK) jer, kako tvrde, prijedlog novoga Granskog kolektivnog ugovora (GKU), koji im je Ministarstvo kulture dostavilo na uvid, predviđa ukidanje zakonske odredbe primjene povoljnijeg prava i većine dodataka iz Dodatka GKU-a.

To znači, tvrde, smanjivanje plaća za 10 do 30 posto, i to nakon što su u dobroj vjeri potpisali Temeljni kolektivni ugovor i Dodatak TKU-u te se odrekli regresa, božićnice i dijela jubilarnih nagrada.

Naše će se plaće tako vratiti na razinu iz 2006., upozorio je otvarajući skup predsjednik HSDK-a Ivica Trubić, te poručio: Dragi kulturnjaci, dobrodošli u prošlost.

Sindikat ne negoduje samo zbog najavljenih smanjenja nego i zbog načina na koji se to radi, upozorio je. Umjesto traženja kompromisnih rješenja, Vlada rješenja donosi ukazom, a nas u pregovorima zaobilazi i mi više uopće ne znamo s kim bismo razgovarali, te možemo li ikakvu vjeru uopće imati u ovu Vladu, kazao je. Današnji prosvjed upozorenje je Ministarstvu kulture da ne pristajemo na takav odnos prema socijalnim partnerima, poručio je.

Skup je simbolično otvorila arija Zbor židova iz Verdijeve opere Nabucco, a podržao ga je i čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever koji je Vladu optužio da ne vodi dijalog, već dekretima i naredbama donosi zakone bez konzultacija sa socijalnim partnerima, dok je premijera Zorana Milanovića prozvao za stajanje daleko od zbilje. Udariti na kulturu znači udariti u jedan od temelja naroda, kazao je Sever, te poručio kako će NHS poduprijeti sve akcije kulturnjaka u borbi za njihova prava.

Skup je, uz zaposlenike zagrebačkog HNK-a, okupio zaposlenike brojnih drugih kulturnih ustanova - Lada, Muzeja Mimare, Hrvatskoga državnog arhiva, Hrvatskoga restauratorskog zavoda.