Šipuš uvjeren u povoljno rješenje za kulturne djelatnike

Pregovori o novom Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za zaposlenike u ustanovama kulture još nisu počeli. Ministarstvo kulture čeka da se Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi (HSDK) očituje sukladno novom Zakonu o reprezentativnosti te imenuje Pregovarački odbor, izjavio je zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš.

Ministarstvo kulture i HSDK usuglasili su, neposredno pred početak razgovora o otvaranju pregovora o GKU, Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Razgovori su, istaknuo je, počeli uz puno razumijevanje situacije.

Svi smo uvjereni da će se naći povoljno i razumno rješenje za sve djelatnike u kulturi, koje bi pripomoglo politici štednje, što je krucijalni zadatak i Ministarstva i Vlade, naglasio je Šipuš.

Jedino postizanjem takvog sporazuma neće trebati oduzimati financijska sredstva od programa, projekata i investicija u kulturi, a postiglo bi se i ujednačavanje zaposlenika u kulturi sa zaposlenicima u upravi, zaključuje.

Novim GKU-om predložilo bi se usuglašavanje dodataka vezanih uz koeficijent složenosti pojedinog radnog mjesta, kao i još nekih posebnih dodataka za koeficijente za 1576 zaposlenika u institucijama koje se financiraju izravno iz proračuna Ministarstva, rekao je Šipuš naglasivši kako je ono u ovu godinu ušlo s obvezom da uštedi 15 milijuna kuna.

Ministarstvo kulture još čeka upute Ministarstva rada o postotcima smanjenja dodataka na plaće, napomenuo je.