BiH neće posuditi Hagadu Metropolitan muzeju

Vlasti Bosne i Hercegovine odbile su ponudu Metropolitan muzeja iz New Yorka da im ustupi znamenitu sarajevsku Hagadu, židovsku obrednu knjigu, nastalu u četrnaestom stoljeću u Španjolskoj, dok se ponovno ne otvori Zemaljski muzej BiH.

Metropolitan muzej je potkraj studenog prošle godine uputio molbu za ustupanje Hagade, što Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine nije prihvatilo. 

To, naravno, ne znači da se povjerenstvo u svojoj odluci rukovodilo glasinama da taj vrijedan rukopis ne bi mogao biti vraćen u Bosnu i Hercegovinu. To su spekulacije neupućenih pojedinaca, rekao je član Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Dubravko Lovrenović.

Istodobno, predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci istaknuo je da velik gubitak predstavlja činjenica to što Hagada stoji zaključana i nitko je ne može vidjeti. 

Umjesto toga moglo bi je vidjeti milijun posjetitelja. I kada se (Zemaljski) muzej otvori, Hagada ponovo neće biti izložena zbog neke čudne politike koju vodi vodstvo te ustanove koja je samo Hagadin čuvar, a ne i vlasnik - vlasnik je država Bosna i Hercegovina, istaknuo je Finci.

Ova vrijedna knjiga je bila izlagana samo četiri dana u godini, iako su u njezinu konzervaciju uložena velika financijska sredstava. Zatvaranjem Zemaljskog muzeja BiH, jer se ne zna tko bi ga trebao financirati, onemogućeno je njeno izlaganje javnosti.

Predstavnici Metropolitan muzeja uputili su 28. studenog prošle godine ponudu za privremenim preuzimanjem Hagade dok se ne riješe financijski problemi sa Zemaljskim muzejom.