Karahasan u Zagrebu

Dževad Karahasan kao virtouzan pripovjedač poetskoga šarma, spaja tradiciju i suvremenost, istok i zapad, i svojim djelima nadilazi granice država, vremena, kultura i religija. Europske književne nagrade posljednjih desetljeća dobiva krećući se između Njemačke, Graza i Sarajeva. I danas je mnogo više priznat i cijenjen u Europi, posebice u zemljama njemačkoga govornog područja, nego u domovini.

Među najvirtuoznijim je i najnagrađivanijim ovdašnjim pripovjedačima. Nakon Europske nagrade za esej, Herderove nagrade, te nagrada Bruno Kreisky i Heinrich Heine, dobio je i njemačko državno odlikovanje Goetheovu nagradu, čiji su dobitnici i, primjerice, Amos Oz i Imre Kertesz.

U Zagrebu će predstaviti prvi dio trilogije - roman Sjeme smrti u o velikome perzijskom matematičaru, astronomu i pjesniku iz 12. st. Omaru Hajjamu, kojeg prikazuje kao suvremenog junaka i svojevrsnog orijentalnog Fausta.

Okvir toga romana jest kriminalistički, no s jakim filozofskim, povijesnim, psihološkim dimenzijama. To je i književna rekonstrukcija golema duha i kulture islamskog srednjeg vijeka. No, dajući i preciznu sliku dramatične epohe, otvara i danas aktualne teme fundamentalizma i terorizma, koji su začeti upravo u tom vremenu.