Premijera predstave "Cijena sreće"

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Osijeku sinoć je premijerno izvedena drama Cijena sreće sarajevskog autora i redatelja Emira Hadžihafizbegovića, koji je izabrao i glazbu.

Riječ je o priči u šest slika koja govori o ljubavi i pohlepi i traži odgovor na sve češće postavljano pitanje je li važnije duhovno ili materijalno.

Redatelj Emir Hadžihafizbegović kaže kako je sve naizgled jednostavno rađeno, ali upravo ta jednostavnost uz vrhunski doživljene uloge osječkih glumaca duboko zadire u dušu čovjeka i propitkuje.

I dok se u jednoj obitelji hrvatskog branitelja događa drama jer im se sin teško razbolio i mora u inozemstvo na operaciju srca koja stoji 20.000 eura, otac i majka usmjerili su svu svoju snagu da pronađu novac u tajkunskoj obitelji u kojoj novac nije problem, ali sin se drogira.

Priča je to o laži, pohlepi, mržnji, srušenim sustavima vrijednosti, političkoj tiraniji, ksenofobiji i vjerskoj demagogiji koji, kako kaže autor, nažalost, postaju stil života. S druge strane, makar u tragovima, "još egzistira moral, ljubav, dostojanstvo, vjera, domoljublje, obitelj, prijateljstvo, etika i duhovna sreća".

Emir Hadžihafizbegović rekao je kako je više nego ugodno iznenađen dobrom radnom atmosferom svih članova ansambla i svim suradnicima koji su pokazali izraženu senzibilnost prema tekstu. Posebno je zahvalio intendantu osječkoga HNK Božidaru Šnajderu koji je, zajedno sa svojim suradnicima, odlučio priču postaviti na scenu HNK.

Emir Hadžihafizbegović glumio je u 30 kazališnih premijera i u 40 igranih filmova. U Bosni i Hercegovini imao i tri redateljska djela, a večerašnja premijera Cijena sreće prvo mu je redateljsko djelo u Hrvatskoj.

Intendant osječkoga HNK Božidar Šnajder rekao je kako je unaprijed znao da predstava Cijena sreće nikoga neće ostaviti ravnodušnim jer na jednostavan, ali gorak i istinit način progovara o tome kakvi smo. Njezina je veličina u tome što će zasigurno mnoge gledatelje potaknuti na istinsko promišljanje osnovne zamisli autora i redatelja Hadžihafizbegovića o tome što je važnije - duhovno ili materijalno, dodao je.

Rekao je također kako vjeruje da će predstava obići Hrvatsku i BiH te cijelu regiju jer govori o univerzalnom životnom trenutku svake sredine.

U dramskoj predstavi Cijena sreće glumili su svi glumci osječkoga HNK - Vladimir Tintor, Tatjana Bertok-Zupković, Miroslav Čabraja, Duško Modrinić, Ivana Gudelj, Jasna Odorčić i Aljoša Čepl. Scenu i kostime postavila je Jasna Bošnjak, a dekor, scenska oprema i kostimi izrađeni su u radionicama osječkoga HNK.