Otvorena izložba slika Matka Trebotića

Krhotine otoka 2012 naziv je izložbe otvorene u splitskoj palači Milesi na kojoj je poredstavljeno 16 najnovijih slika Matka Trebotića nastalih tijekom 2012. na kojima prikazuje zimski ambijent Dalmacije.

Otvarajući izložbu predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Zvonko Kusić je istaknuo da bjelina na najnovijim Trebotićevim slikama pokazuje kako on doživljava zimu na rodnom otoku Braču. Iako je Trebotić kozmopolit, on se uvijek vraća ishodištu, to jest rodnom kraju te se u njegovim najnovijim slikama vidi prepoznatljiva ikonografija starohrvatskih crkvica, glagoljskih riječi i brojeva, istaknuo je akademik Kusić.

Po Kusićevim riječima ova je izložba značajna ne samo za Split i Dalmaciju, nego i za likovnu kulturnu javnost Hrvatske pa i šire.

Trebotić je izuzetna pojavnost u našoj likovnoj kulturi. On ima svjetsku reputaciju i svjetski je poznat slikar, a ova izložba pokazuje da je on dostojan reprezent modernog hrvatskog slikarstva, naglasio je akademik Kusić.

Izložba Krotine otoka - 2012 u splitskoj će palači Milesi biti otvorena do 10. ožujka ove godine.

Akademik Kusić je najavio da će se ta izložba, kojoj će se pridododati i neke skulpture Matka Trebotića, predstaviti i u Beču, ali će se termin naknadno dogovoriti.