Godina dana kvartovske umjetnosti

Izložba "kvARTura 2012., Godina dana kvartovske umjetnosti", koja se otvara u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu, predstavit će jednogodišnje djelovanje zagrebačkih kulturnih centara u sklopu inicijative kvARTura, usmjerene na poticanje i popularizaciju tzv. kvartovske umjetnsti.

Projekt razvoja mreže zagrebačkih centara za kulturu kvARTura okupio je početkom 2012. šest kulturnih centara Grada Zagreba s ciljem razvoja suradnje i umrežavanja njihovih kulturnih aktivnosti kako bi se na taj način potaknula i aktivirala protočnost ljudi, ideja, voditelja, umjetnika, autora i sukreatora, te osnažila djelatnost Centara.

Projekt kvARTura predstavlja vrijeme za kvartovsko druženje i vrijeme za kvartovsku umjetnost, a u njegovim su besplatnim programima mogli sudjelovati svi građani Zagreba. Kako se ističe u najavi izložbe, takvo je umrežavanje Centara nužna pojava, gledana u kontekstu uklapanja domaće kulturne scene u Europsku scenu, pri čemu Centri zadržavaju svoj lokalni karakter i programske specifičnosti, ali i proširuju svoj društveni, umjetnički i kulturni utjecaj.

Svaki je Centar za svoje sugrađane osmislio po jedan besplatan program - "Lice u'lice", "Lice s plakata", "Zagreb2", "Land art", "Božićni studio", te "Punoglafka-prevencija neprihvatljivog ponašanja mladih". Svaki od šest tematski različitih programa kasnije je realiziran i u svim drugim centrima članovima kvARTure pa je tako u prošloj godini kroz šest centara za kulturu, u šest različitih kvartova Grada Zagreba, realizirano tridesetak zanimljivih i različitih programa. Izložbom u MSU-u, kvARTura predstavlja presjek radova nastalih u sklopu svih šest programa.

U realizaciji pojedinih programa kvARTura je surađivala s Muzejom ulične umjetnosti, udrugom Pipilota, udrugom OPA i udrugom Kontraakcija, a izložba ostaje otvorena do 24. veljače.