Djelatnici Gradskog muzeja Vukovar u dvorcu Eltz

Nakon četiri godine privremenog boravka u Ružičkinoj kući Uprava i djelatnici Gradskog muzeja Vukovar preselili su se u obnovljeni dvorac Eltz, potvrđeno je iz Muzeja.

Aktivnosti preseljenja počele su nakon što je u sklopu Noći muzeja 25. siječnja svečano otvoren prvi dio stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar. Potpuno preseljenje svih muzejskih zbirki i depoa s desetak lokacija u gradu te uspostava uvjeta djelovanja Muzeja u kompleksu dvorca Eltz u trenutku kada budemo otvorili i cjelovit stalni postav, predviđeno je za lipanj 2013. uoči ulaska Hrvatske u EU, navode iz Muzeja.

Gradski muzej Vukovar osnovan je 1948. donacijom rimskog novca, namještaja, oružja i umjetničkih slika, koje je svom gradu darovao osnivač te muzejske ustanove Antun Bauer. Muzej s fondom od oko 50 tisuća izložaka s radom je počeo u zgradi diližansne pošte u staroj baroknoj jezgri, a 1966. je preseljen u dvorac Eltz.

Tijekom Domovinskog rata dvorac Eltz pretrpio je velika oštećenja, a dio zbirki bio je potpuno uništen, dio nepovratno nestao, a dio odvezen u Srbiju. No nakon dugogodišnjeg truda i diplomatskih aktivnosti Ministarstva kulture RH taj dio zbirke vraćen je u Vukovar 13. prosinca 2001. U vrijeme progonstva muzej djeluje u Muzeju Mimara u Zagrebu, a u Vukovar se vraća 2008.

Dvorcac Eltz obnovljen je u sklopu projekta Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok Vukovar-Vučedol, financiranog sredstvima Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i zajmom Razvojne banke Vijeća Europe.