Velebit 35 godina rezervat biosfere

Danas se obilježava 35. obljetnica uvrštavanja Velebita u Svjetsku mrežu rezervata biosfere u sklopu UNESCO-ova programa Čovjek i biosfera (MAB).

U povodu toga ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je da je Hrvatska po bioraznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja i da na to moramo biti iznimno ponosni. Zaštita i očuvanje prirode prepoznati su kao bitni ciljevi Republike Hrvatske u Vladinu programu. Zato se zaštitom prirode ne bavimo zbog nje same, nego zbog čovjeka i podizanja kvalitete života svih ljudi, rekao je.

Zbog velike važnosti očuvanja biološke raznolikosti još 1978. godine UNESCO je planinu Velebit uvrstio u Svjetsku mrežu rezervata biosfere.

Velebitski rezervat biosfere obuhvaća tri parka - Park prirode Velebit, Nacionalni park Paklenicu i Nacionalni park Sjeverni Velebit. Tijekom obilježavanja 35. obljetnice bit će predstavljen projekt Zaštita planinskog žutokruga (Vipera ursinii) u Nacionalnom parku Paklenici i rasprostranjenost u južnom Velebitu. Planinski žutokrug najmanja je europska zmija ljutica - otrovnica. Ta je vrsta ugrožena i strogo zaštićena Zakonom o zaštiti prirode. U Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija, a samo su tri otrovnice - poskok, riđovka i planinski žutokrug.