Predstava "Oluja" ljubljanskoga Mestnoga gledališča u ZKM-u

Predstava Oluja Mestnoga gledališča iz Ljubljane, nastala prema tekstu Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog u režiji Jerneja Lorencija, gostovala je u Zagrebačkom kazalištu mladih u sklopu ciklusa Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM).

Predstava je premijerno izvedena u studenom 2011. i dobila je odlične kritike slovenskih medija koji su naglašavali vrijednosti autentičnog režijskog pristupa, odličnu zajedničku igru i fascinantne glumačke interpretacije pa je zagrebačka publika tako imala priliku vidjeti ponajbolju prošlogodišnju slovensku predstavu, istaknuli su iz ZKM-a.

Na prošlogodišnjim, 47. Borštnikovim susretima u Mariboru, najprestižnijem slovenskom kazališnom festivalu, Oluja je uz Veliku nagradu Festivala za najbolju predstavu i Borštnikovu nagradu za režiju dobila još sedam nagrada i tako bila apsolutni pobjednik u gotovo svim kategorijama.

Oluja je najpoznatije djelo velikoga ruskog dramatičara Aleksandera Nikolajeviča Ostrovskog (1823.-1886.), klasika ruskog realističkog teatra koji je tijekom karijere napisao pedesetak kazališnih djela.