Seljaci ipak neće traktorima na ceste

Predsjednici seljačkih udruga iz 12 kontinentalnih županija u Novom Čemincu, u Baranji, zatražili su od Vlade da zaustavi donošenje novog Zakona o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem jer, kako kažu, zakon u ovakvom obliku pogoduje velikim proizvođačima, na štetu obiteljskih gospodarstava.

Nakon četiri sata dogovora oko zahtjeva i prosvjeda seljaci ipak neće traktorima na ceste, osim u Požeško-slavonskoj županiji. Ostali će pričekati rezultat sastanka s premijerom i ministrom financija koji pokušavaju dogovoriti za utorak.

U onome što traže od Vlade, na kraju su ipak jedinstveni. Od ministra financija traže isplatu obećane polovice poticaja koja je već trebala biti na njihovim računima. Ali ono što ih najviše muči je Zakon o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem. Traže da se prijedlog koji je prošao prvo čitanje stopira, jer će na kraju uništiti manja obiteljska gospodarstva na račun velikih proizvođača. Dodatno ih je razljutila optužba iz Ministarstva poljoprivrede, da je zaraženo mlijeko u trgovine došlo s hrvatskih farmi.