Nova Žmegačeva knjiga o Europi

Europski duh, nova knjiga Viktora Žmegača, jednog od najvećih hrvatskih intelektualaca, bit će predstavljena u 19 sati u knjižari Profil Mozaik Megastore u Zagrebu.

Žmegačeva knjiga govori o Europi, njezinim suprotnostima i vizijama i nastavlja se na njegove uspješnice SMS eseji i Filozof igra nogomet.

Skladno miješajući esejističku formu i ležerni ton pripovijedanja, bez profesorskog dociranja, čak i kad govori o vrlo ozbiljnim temama, Viktor Žmegač promišlja europski duh, fenomene koje oblikuju europsko društvo, kulturu, književnost.

Bavi se nekim temama vezanim za suvremeno priključivanje Hrvatske Europskoj uniji i nekim širim civilizacijskim fenomenima, istaknuo je urednik knjige Velimir Visković.

Za njega je Europa neobičan kontinent, pravi laboratorij čovječanstva, kompliciran i ujedno povlašten prostor. Žmegač tvrdi da je suvremeno doba svjetske povijesti obilježeno krajnjim ekstremima, s jedne strane tu je jak napredak znanosti, a s druge snažni iracionalizmi. I u ovoj knjizi eseji su vrlo često vezani za zgode iz autorova svakodnevnog života: povod im može biti knjiga koju upravo čita, novinski članak, društveni fenomen, popularna uzrečica ili grafit na zidu.

Žmegač istražuje koje su to istinske europske tekovine i dokazuje nam kako je cijeli svijet zapravo europska kulturna i civilizacijska tvorevina.