"Diplomac" u Komediji

U Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija premijerno je izvedena predstava "Diplomac", adaptacija romana Charlesa Webba o sazrijevanju mladića kojeg je zavela žena očevog poslovnog partnera i prijatelja, po kojemu je 1967. snimljen istoimeni filmski klasik.

Tekst je prema Webbovu romanu i filmskom scenariju Caldera Willinghama i Bucka Henryja prilagodio britanski dramatičar i redatelj Terry Johnson na temelju posebnog sporazuma s produkcijskom tvrtkom StudioCanal.

Priča o sukobu mladenačkog idealizma i konformizma srednje generacije u Komediji je postavljena u režiji Aide Bukvić. Prijevod i dramaturgiju potpisuje Zinka Kiseljak, scenograf i oblikovatelj svjetla je Ivo Knezović, kostimografkinja Mirjana Zagorec, koreograf Bojan Valentić.

Uz Ivana Maguda u ulozi Benjamina Braddocka i Sanju Marin kao gospođu Robinson glumački postav još čine Davor Svedružić kao gospodin Robinson, Ana Kraljević kao Elaine Robinson, Ivica Zadro Tata, gospodin Braddock, Vanja Ćirić Mama, gospođa Braddock, a Recepcionera, Svećenika i Psihijatra igra Dražen Bratulić.

Kazališni komad prema istoimenu filmu redatelja Mikea Nicholsa iz 1967., koji je proslavio Dustina Hoffmana i pjesmu "Mrs. Robinson" te obilježio 60. godine prošloga stoljeća, Johnson je napisao 2000. Svjetska praizvedba održana je u travnju te godine u kazalištu Gielgud u Londonu, s Kathleen Turner kao gospođom Robinson. Predstava je odmah postala hit ne samo na West Endu nego i na Broadwayu.