U Peruu otkriven hram star 5.000 godina

Skupina peruanskih arheologa otkrila je u arheološkom nalazištu 'Paraiso' u okolici Lime hram stariji od 5.000 godina, objavilo je peruansko ministarstvo kulture.

Ovo je jako važno otkriće jer je sada prvi put pronađena građevina takve strukture na ovom području Perua, što dokazuje da je područje Lime bilo središne civilizacije na andskom području, rekao je zamjenik ministra kulture Rafael Varon.

'Hram vatre', kako su ga nazvali arheolozi, u jednom je krilu glavne piramide kompleksa El Paraiso i u njemu peć koja je, po riječima voditelja istraživačke ekipe Marka Guillena, služila za spaljivanje žrtve jer se vjerovalo da dim omogućuje povezivanje svećenstva i bogova.

Hram je otkriven prošlog mjeseca kada je uklonjen sloj pijeska i kamenja koji je prekrivao neke dijelove arheološkoga centra smještenog u San Martinu de Porreso, u blizini glavnoga peruanskog grada. Izgrađen je oko 3000 godina prije Krista, što se još mora potvrditi radiokarbonskim analizama.

El Paraiso je najstariji i najveći arheološki kompleks na području Lime i obuhvaća deset građevina na pedesetak hektara, prenosi Hina.