Queer Zagreb predstavio novi koncept

Hrvatska platforma za promicanje queer kulture i identiteta Queer Zagreb ove je godine prešla na novu, sezonsku programsku shemu. Organizatori su u prostorima Medijateke Francuskog instituta u Zagrebu najavili zanimljiv i bogat cjelogodišnji program - glazbu, ples, filmove i književne promocije.

Novi način funkcioniranja i planiranja predstavio je programski direktor Zvonimir Dobrović. Rekao je kako je ta transformacija rezultat procjene da koncept i opseg Queer Zagreba počinje nadilaziti formu festivala. Odlučili smo stoga program proširiti na cijelu godinu, u čemu se programski nastavljamo na desetogodišnje festivalsko iskustvo - nastavljamo se na isti način propitivanja queer prostora kroz teoriju, umjetnost i aktivizam, istaknuo je Dobrović.

Ono što je za Queer Zagreb specifično, što ga čini umjetnički relevantnim, leži u odmaku od klasičnog čitanja queera koji je uvijek temeljen na feminističkoj ili rodnoj prizmi, smatra. Mi smo to proširili, što nam je omogućilo da programom obuhvatimo i druge istaknute umjetnike čije se radove također može 'čitati queer' i kroz njih nadograđivati razumijevanje queera. Također, sezonska programska shema omogućuje ostvarivanje dugoročnije suradnje s institucijama i umjetnicima, dodao je Dobrović.

Današnja je konferencija prva od četiri, koliko će ih ukupno biti tijekom godine i na kojima će se program Queer Zagreba predstavljati kvartalno. Sezona, koja je formalno počela već u siječnju, i to filmskim projekcijama, gradit će se postupno tijekom godine kroz nekoliko programa.

Vrhunac programa prvoga tromjesečja svakako je nastup jednog od najistaknutijih francuskih koreografa Jeromea Bela, koji će na sceni Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) izvesti svoj introspektivni biografski solo 'Cedric Andrieux', istaknuo je Dobrović.

Organizatori su ove godine pripremili i posebnu poslasticu koja će premijeru imati u ožujku. Riječ je o domaćoj kazališnoj produkciji 'Querelle', nastaloj prema romanu 'Querelle de Brest' kontroverznoga francuskog književnika i dramatičara Jeana Geneta. Režiju potpisuje Ivica Buljan, a u njoj će glumiti Ana Karić.

Kao posebnost ovogodišnjeg programa organizatori najavljuju umjetničke istraživačke rezidencije koje umjetnicima nude od tri do pet tjedana boravka u Hrvatskoj. Specifično je to da je jedina obveza umjetnika javno predstaviti svoje djelovanje kroz diskusiju. Tu je i već tradicionalni filmski program u kinu 'Europa'. U prvome tromjesečju na programu su belgijsko-kanadska koprodukcija 'Iza zidova', američki film 'Postati Chaz', danski film 'Bratstvo' te izraelski dokumentarac 'Vrijeme'.

Kad je riječ o programu izdavaštva, do kraja ožujka bit će predstavljen roman 'Najbolje u čovjeku' francuskog književnika Tristana Garcie te nova knjiga američke književnice Susan Sontag 'Istovremeno'.

Karla Horvat Crnogaj iz udruge Domino najavila je niz društvenih programa fokusiranih na LGBT zajednicu te suradnju sa Subverzive Film Festivalom i Zagreb Film Festivalom. Novost je također da se program Queer Zagreba održava i u Rijeci i Splitu, i to tijekom cijele godine.