"Nulta točka značenja" u Grazu

Početkom ožujka u Grazu se otvara izložba 'Nulta točka značenja. Nefunkcionalna, neprikazivačka, elementarna, eksperimentalna i konceptualna fotografija u Hrvatskoj". Projekt je nastao u suradnji Hrvatskog fotosaveza i Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba te tima iz galerije i istoimenog časopisa Camera Austria iz Graza.

Riječ je o pokušaju prikaza fotografije kao eksperimentalnog i istraživačkog medija usmjerenog propitivanju same prirode umjetnosti. U galeriji Camera Austria od 8. ožujka do 26. svibnja bit će predstavljen niz hrvatskih suvremenih umjetnika koji se u svojem radu koriste fotoaparatom.

U hrvatskoj umjetničkoj produkciji razvidan je kontinuitet inovacija u mediju fotografije koji obuhvaća razdoblje od druge polovine 50-ih godina prošloga stoljeća do danas. Taj kontinuitet odnosi se u jednakoj mjeri i na formu i na sadržaj, iz čega proizlazi kompleksno pitanje uloge fotografije u kontekstu suvremene umjetnosti, stoji u najavi izložbe na internetskim stranicama galerije Camera Austria.

Na koji način fotografija navješćuje druge umjetničke medije kao što su film ili slikarstvo? Je li ona tek medij, objekt izvedbenih umjetničkih praksi? Mogu li konceptualne prakse, poput izvedbenih umjetnosti ili land arta funkcionirati unutar sustava umjetnosti bez 'svjedočanstva' fotografskog medija? Je li opravdano promatrati određene umjetničke prakse, u pogledu forme, (isključivo) kroz medij fotografije? To su neka od pitanja koja se postavljaju tim projektom, dodaje se.