Premijera baleta "Don Quijote" u splitskom HNK

Balet splitskoga HNK premijerno će izvesti jedan od najvećih naslova klasične baletne literature - "Don Quijotea" austrijskog skladatelja Ludwiga Minkusa, najavio je novi ravnatelj splitskog baleta Dinko Bogdanić.

Riječ je o pravoj baletnoj poslastici nastaloj prema slavnom romanu španjolskog književnika Miguela de Cervantesa. Priča je to o bistrom vitezu iz La Manche, sanjaru koji se bori protiv vjetrenjača i u pratnji vjernoga sluge Sancha Panse doživljava mnoge pustolovine.

Svojim postupcima, životom i sentimentalnim bogatstvom moj 'Don Quijote', uz svoju fantazmagoričnost i maštu, razložno odbacuje ležernu neodgovornost za druge, pružajući nestvarnu, ali realnu pomoć osobito mladima, lijepima i zaljubljenima. Zato sam u ovom 'Don Quijoteu' promijenio dramaturgiju. Ljubav sam stavio na baletne špice, rekao je Bogdanić.

Dinko Bogdanić je koreograf i redatelj, prema libretu Mariusa Petipaa, a orkestrom će ravnati maestro Hari Zlodre. U ulozi Quitri izmjenjivat će se solistice splitskoga baleta Ieva Karpilovska, Elena Nikolaeva i Julija Pivotskaja. Ulogu Basilia plesat će Mihai Mezei, Yassaui Mergalijev i Artjom Žusov, Don Quijote je Lev Šapšnikov, a Sancho Pansa Daniel Jagar.

Scenografkinja je Dinka Jeričević, a kostime je kreirala Barbara Bourek.