Kako urediti tržište knjiga i proširiti kulturu čitanja

I dva desetljeća nakon neovisnosti Hrvatske, hrvatsko tržište knjiga još je uvijek potpuno neuređeno i jedva funkcionira. Nevladina udruga Knjižni blok zato je izradila studiju Knjiga u fokusu koja donosi analizu i preporuke za uređenje knjižnog tržišta te širenje kulture čitanja.

Prodaja knjiga pada iz godine u godinu, neovisni nakladnici su pred propašću, a neovisni knjižari gotovo su nestali. Nakladništvo i knjižarstvo ne percipiraju se kao kreativne industrije, niti se percipiraju izgubljena radna mjesta u tim djelatnostima. Vlada nema plana ni strategije razvoja kreativnih industrija. Velik dio građana čita manje od europskog prosjeka, te je očito da je kultura čitanja na najnižim granama otkako postoji sustav obvezatnog obrazovanja, od početka 19. stoljeća. To je samo malen dio u studiji popisanih problema knjižne industrije. Za njihovu daljnju analizu i rješavanje nužna je međusektorska suradnja te veći angažman mjerodavnih institucija, upozorava Nenad Bartolčić iz Knjižnog bloka - 33 sec.

Ako mi svi konstatiramo u zadnjih godinu-dvije, da se nalazimo u možda najvećoj krizi knjige (nitko nije zadovoljan, niti jedan dionik lanca nije zadovoljan. Nisu zadovoljni autori, nisu zadovoljni nakladnici, nisu zadovoljni knjižari, nisu zadovoljni knjižničari...), pa nije valjda moguće da je jedini put kad se dogodilo da smo svi zajedno sjeli za stol kad je Knjižni blok bio taj koji je pozvao sve dionike lanca knjige. Na kraju krajeva, neki ljudi su plaćeni za to, mi za to nismo plaćeni i ne može se od nas očekivati da budemo ti koji će pisat programe i predlagati rješenja, dodaje Bartolčić.

Linija povoljnih kredita nakladnicima, uklanjanje administrativnih barijera za izvoz hrvatskih knjiga u regiju, ponovno uvođenje zanimanja knjižara u sustav obrazovanja samo su neke od preporuka te studije koja bi trebala biti polazište za javnu raspravu i poticaj svim našim ministarstvima u kojima se prelama knjižna djelatnost.