Pronađena nepoznata pripovijetka Kawabate

Pripovijetka japanskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost Yasunarija Kawabate, koja potječe iz 1927., otkrivena je nedavno u arhivu lokalnih novina, objavili su japanski znanstvenici.

Djelo s početka njegove karijere, Utsukushii! (Prekrasno!) objavljeno je u novinama iz Fukuoke, na zapadu Japana, kazao je autor otkrića Takumi Ishikawa sa sveučilišta Rikkyo.

Ishikawa i izdavač Hiroshi Sakaguchi, koji upravlja i muzejom književnosti u Fukuoki, otkrili su tekst autora slavne Zemlje snijega prekapajući po arhivu dnevnika. Zaklada Kawabata potom ga je stručno pregledala i potvrdila njegovu autentičnost.

U to doba brojni poznati pisci željeli su biti objavljeni u lokalnim novinama, jer su dnevnici visoke naklade nacionalnog tiska poharani potresom 1923. u Tokiju, objašnjava Ishikawa.

Utsukushii! pripovijeda o industrijalcu koji pokapa djevojku u grobnicu svojeg hendikepiranog sina nakon što ona doživi nesreću na putu do tog groba. Na spomen-ploči otac je dao ugravirati: Lijepi mladić i lijepa djevojka spavaju zajedno.

Samoća i empatija u središtu su te pripovijetke koju je Kawabata napisao u 27. godini. U to doba već je ostao bez roditelja kao i djeda, jedine osobe koja se brinula o njemu tijekom mladenaštva.

Ta pripovijetka podsjeća jako na jednu drugu koju je objavio 1954. pod naslovom 'Utsukushiki Haka' (Lijepa grobnica), ističe Ishikawa.

Prvi japanski pisac nagrađen Nobelovom nagradom za književnost 1968., Kawabata je počinio samoubojstvo 1972. u 72. godini.

Na hrvatski su prevedena Kawabatina djela Tisuću ždralova i Zemlja snijega.