Remek-djela Picassa pakiraju se za Zagreb

Izložba remek-djela Picassa, 23. ožujka dolazi u Zagreb, u Galeriju Klovićevi dvori. Bit će to najskuplja izložba u hrvatskoj povijesti.

Picassova djela za izložbu Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz već se pripremaju i pakiraju da bi krenuli prema Zagrebu, rekla je ravnateljica Klovićevih dvora Marina Viculin. 

Bit će izloženo 56 slika i skulptura te četrdeset fotografija. Izložbu će postaviti ravnateljica Muzeja Picasso Anne Baldassari. Predstavljanje radova i dokumenata počinje od slike četrnaestogodišnjeg Picassa Čovjek s kapom iz 1895., preko plavog, užičastog i drugih razdoblja, do autoportreta Nedjelja završenim neposredno pred smrt 1971.

U izradi je i hrvatska verzija kataloga na 216 stranica, kakav je bio na izložbi u Hong Kongu, a koji donosi autorske tekstove o njegovu stvaralaštvu. Tijekom posljednje tri godine, koliko traje rekonstrukcija barokne palače Hotel Sale, izložbe Picassovih djela iz tog muzeja proputovale su Europu, Bliski Istok, Japan, Rusiju, SAD, Tajvan, Australiju, Kinu.

Cijena ulaznica još nije utvrđena, u svijetu je to obično oko deset eura, no za zagrebačku izložbu pokušat će se prilagoditi domaćoj kupovnoj moći, pa će se odrediti raspon cijena, od onih za školske grupe do individualnih ulaznica. Izložba će biti otvorena do 7. srpnja.

To je dosad najskuplja izložba, još se kreće u okviru devet milijuna kuna, no pokušavamo na svemu uštedjeti da bi taj iznos bio manji, od cijene papira za katalog, transporta, zaštitarske službe pa do cijene koja će se za nju platiti Muzeju Picasso.

Viculin očekuje da će izložbu posjetiti najmanje između 80 i 100 tisuća posjetitelja, kao što je bio slučaj s najuspješnijim izložbama Klovićevih dvora, a među ciljanom publikom su i posjetitelji iz Srbije, BiH, Slovenije, Mađarske i Austrije.

Osigurana svota na izložbu je 670 milijuna eura. Uz sponzore i osiguranje, izložbi će financijsku potporu dati Ministarstvo kulture s 250.000 eura, a Grad Zagreb s isto toliko.