U TIBO-u štrajkaju zbog neisplaćenih plaća

Postupak mirenja nije uspio, u 7 sati je počeo štrajk radnika u TIBO-u Matulji. Odlučio je to Štrajkački odbor kojeg su zajednički formirale podružnice Sindikata Istre i Kvarnera i Sindikata metalaca Hrvatske.

Ususret parcijalnoj privatizaciji 3. maja, jer Uljanik kupuje samo brodogradilište, 143 radnika matuljske Tvornice industrijske i brodske opreme sustigla je gorka sudbina: nisu primili plaće od prosinca, posla nemaju, a zbog naraslih dugova i opstanak tvrtke je u pitanju. Što će biti s njihovim radnim mjestima, radnicima nitko ništa ne kaže, doznajemo od predsjednika Sindikata Istre i Kvarnera Brune Bulića.

Uz odluku o stupanju u štrajk, odbor je odlučio: da nikakvi dijelovi ni poluproizvodi ne mogu napustiti krug poduzeća bez dozvole Štrajkačkog odbora, isto tako i odluku o poslovima koji se ne smiju prekidati da ne dovodimo u opasnost kako radnike tako i druge ljude. Ono što očekujemo je da ti ljudi dobiju plaće kako bi mogli egistirati oni i njihove obitelji.

Za lošu poslovnu situaciju u TIBO-u Bulić smatra odgovornima upravu TIBO-a ali i trećemajskoga holdinga, koje moraju osigurati radnicima da zarade svoje plaće.

Jučer su u TIBO-u bili predstavnici Uprave 3. maja, koji su tražili da se radnici strpe još neko vrijeme, ali radnici više ne mogu nasjedati na obećanja nego trebaju čvrsta jamstva, kaže voditeljica Ureda SIK-a u Rijeci Marina Cvitić.