Mrsić: Uštedjet ćemo 1,76 milijardi kuna

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je da će Vlada uskoro uredbom smanjiti koeficijente zaposlenih u javnim i državnim službama za tri posto kako bi se na masi plaća, s prijašnjim uštedama, ukupno uštedjelo 1,76 milijardi kuna.

Oporba protiv smanjenja plaća, sindikati tvrde da su izigrani

Smanjenjem koeficijenata i ukidanjem nekih materijalnih prava, poput božićnice i regresa, uravnotežit će se proračun za ovu godinu u dijelu mase plaća tako što će se na masi plaća uštedjeti ukupno 1,76 milijardi kuna, a nakon toga više se ne očekuju novi rezovi na plaćama do kraja godine, izjavio je Mrsić na konferenciji za novinare.

Od smanjenja plaća izuzeti su zaposleni u prosvjeti kojima će se prvo povećati koeficijenti kako bi im se nadoknadilo ukidanje dodatka od 3, 5, 7 i 9 posto, a zatim će se koeficijenti smanjiti za tri posto. To znači da bi učiteljima i nastavnicima plaće ipak trebale nešto porasti, najavio je Mrsić.

On tvrdi da rezanje plaća za oko 230 tisuća zaposlenih u javnim i državnim službama nije vezano uz rebalans proračuna i rejtinške agencije, koje su zbog povećanja proračunskog deficita bacile hrvatski kreditni rejting u 'smeće', nego uz pregovore o granskim kolektivnim ugovorima za javne i državne službe.

U pregovorima o granskim kolektivnim ugovorima zaključili smo da sindikati neće pristati na ukidanje dodatka od 4, 8 i 10 posto na vjernost službi, pa smo odlučili smanjiti koeficijente, rekao je Mrsić. Odbacio je optužbe sindikata da ih je Vlada prevarila jer je obećala da neće dirati plaće, istaknuvši kako je druga opcija bila dijeljenje otkaza javnim i državnim službenicima.

Da smo postigli dogovor sa sindikatima, mogli smo proći i bez rezanja koeficijenata, kazao je ministar.


Procjena rasta pada na 0,7 posto - plaće manje za tri posto

Vlada će skorim rebalansom proračuna projekciju gospodarskog rasta u ovoj godini smanjiti s 1,8 posto na 0,7 posto, što za proračunske prihode znači smanjenje od oko 1,2 milijarde kuna, a smanjit će se i rashodi kako bi se deficit proračuna održao u planiranih 3 posto BDP-a, najavio je ministar financija Slavko Linić. Potvrdio je da će plaće državnih i javnih službenika biti smanjene smanjivanjem koeficijenta za 3 posto.
 
Privatni sektor nije u mogućnosti znatno pridonijeti gospodarskom rastu i to je razlog snižavanja procjene gospodarskog rasta, kazao je Linić u emisiji 'U mreži prvog' Hrvatskog radija. Rebalans će za oko 1,2 milijarde kuna smanjiti naše prihode, s obzirom na to da smanjujemo projekcije rasta, a s druge strane smanjit ćemo rashode da održimo deficit negdje u visini od 3 posto BDP-a kako smo i planirali, dodao je.
 
Linić je najavio da bi obračun sa smanjenim koeficijentima za plaće državnih i javnih službenika išao već s idućom plaćom. Svjestan sam da ta odluka neće biti dobro prihvaćena, ali naš se dug penje na 180 milijardi kuna - približavamo se udjelu od 60 posto BDP-a i to je razlog što nešto moramo umanjiti - mirovine ne, ali plaće da, istaknuo je Linić. Dodao je da je smanjivanje plaća odluka Vlade o kojoj se ne pregovara.
Potvrdio je kako će se koeficijenti prosvjetnim radnicima povećati jer im je u srpnju prošle godine umanjen dio primanja koja nisu bila regulirana nijednim ugovorom ili propisom.


Maras: Bolje odricanje nego otkazi

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je kako je za zaposlene u javnom sektoru bolje manje odricanje nego otkazi na koje bi Vlada bila prisiljena bez smanjivanja plaća. Svima treba biti jasno da su prioriteti izlazak iz krize, konsolidacija javnih financija i privlačenje investitora koji sigurno neće doći u zemlju u kojoj javni dug raste, rekao je Maras.