Ruska avangarda u Zagrebu

Ruska avangardna umjetnost poglavlje je umjetnosti 20. stoljeća koje i danas ostaje nedovoljno istraženo, pa je svaka izložba posvećena toj velikoj i hrabroj epohi u povijesti moderne umjetnosti neka vrsta vraćanja duga njezinim sudionicima, istaknuto je na večerašnjem otvorenju izložbe Ruska avangarda: Maljevič-Tatlin-Lebedev u zagrebačkoj galeriji Futura.

Riječ je o prvom predstavljanju javnosti male, ali iznimno vrijedne privatne zbirke ruske avangardne umjetnosti kolekcionara Duška Vernačkog, vlasnika osječke galerije Vernissage. Slike je Vernački naslijedio od oca u čijem su vlasništvu bile od 70-ih godina prošloga stoljeća.

Uglavnom manjih formata, slikane na komadima papira koje su umjetnici pronalazili kako su znali i umjeli - pa čak i na poleđini zemljopisne karte carske Rusije, te su slike najbolja ilustracija kreativnog napora nekih od ključnih dionika tog važnog poglavlja u umjetnosti 20. stoljeća, kao i hrabrosti kojom su nastojali oblikovati novu vizualnu kulturu u svijetu i vremenu nimalo naklonjenu revolucionarnoj estetici koju su propagirali i stvarali, istaknuo je povjesničar umjetnosti Želimir Koščević.

Na otvorenju je bio i ministar savjetnik Ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj Dmitry Zykov, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što zahvaljujući pojedinačnoj privatnoj inicijativi u Hrvatskoj postoji takva jedna vrijedna i važna zbirka ruskih avangardista.

Izložba ostaje otvorena do 1. ožujka.