Koncert u čast Wagneru

U povodu 200. obljetnice rođenja Richarda Wagnera i 145. obljetnice praizvedbi opera Mefistofele Arriga Boita te Wagnerovih Majstora pjevača  Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a večeras pod dirigentskim vodstvom Tončija Bilića u Velikoj dvorani Lisinski od 19.30 izvode prizore iz tih opera.

Koliko su Majstori pjevači, ta jedina komedija među zrelim glazbenim dramama velikoga njemačkog opernog majstora, netipični za Wagnerovu skladateljsku poetiku, toliko je i Mefistofele Arriga Boita netipičan za talijanski belcanto iz kojeg proizlazi naslanjajući se na vagnerijanske uzore. Dva djela povezuje ista godina praizvedbe, 1868., od koje nas dijeli 145 godina. Maestro Bilić, kojemu Glazbena proizvodnja povjerava ovu večer u svojem orkestralnom ciklusu obljetnica, poveznicu vidi i u trećoj karici koja nedostaje.

Na neki način povezuje ih treća osoba koje nema na koncertu, a zove se Giuseppe Verdi. Dakle, i njegova je obljetnica ove godine - 200. godina rođenja, a Boito je poznatiji kao libretist Verdijevih dviju posljednjih opera, Otella i Falstaffa, dva remek-djela, rekao je Bilić.

Majstorstvo Boitova libreta doživjet ćemo i na primjeru njegove opere Mefistofelle prema Goetheovu Faustu na koji se oslanja i opera Faust Charlesa Gounoda. Za razliku od Majstora pjevača koji su prije pedesetak godina bili na repertoaru Zagrebačke opere, Mefistofele još nije izvođen u Hrvatskoj. Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a pridružuju se hrvatski nacionalni operni prvak bas Ivica Čikeš kao Mefistofele, brazilski tenor Martin Muehle kao Hans Sachs uz mnoštvo hrvatskih pjevača, a večer možete izravno pratiti na Trećem programu Hrvatskoga radija.