Stota godišnjica rođenja Ranka Marinkovića

Na današnji dan prije 100 godina rođen je hrvatski književnik Ranko Marinković. Ta će se obljetnica obilježiti u cijeloj Hrvatskoj. U zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu večeras se postavlja praizvedba njegova dramskog triptiha "U znaku Vage". A varaždinski će kazalištarci predstavu "Ruke po Ranku" odigrati danas i u njegovu rodnom Visu.

Stota obljetnica rođenja klasika suvremene hrvatske književnosti Ranka Marinkovića obilježava se trodnevnim programom i na književnikovu rodnom otoku Visu. U suorganizaciji Memorijalne zbirke Ranka Marinkovića u Veleučilištu VERN prikazana je TV drama "Karneval", varaždinski HNK u 17 sati u Hrvatskome domu u Visu praizvodi predstavu "Ruke po Ranku" u režiji Dubravka Torjanca.

Službeno je otvorenje priredbe "100 godina Ranka Marinkovića" u 19.30, kada će stoljetnicu književnog barda Marinkovića pozdraviti predstavnici Ministarstava znanosti i kulture, Hrvatske akademije, Matice hrvatske, Splitsko-dalmatinske županije i drugih ustanova.


DHK obilježilo obljetnicu R. Marinkovića i hrvatskoga prvotiska

Društvo hrvatskih književnika (DHK) je na tribini "Arhaika i postmoderna" obilježilo 100. obljetnicu rođenja hrvatskoga književnika Ranka Marinkovića i 530. obljetnicu tiskanja prve hrvatske knjige "Misala po zakonu rimskog dvora".

O književnom djelu Ranka Marinkovića te hrvatskom prvotisku govorili su predsjednik DHK Božidar Petrač te akademici Ante Stamać i Stjepan Damjanović, a ulomke iz knjige "Nevesele oči klauna" interpretirala je dramska umjetnica Suzana Nikolić.

Podsjetivši na obljetnice Petrač je napomenuo kako je na današnji dan prije 530 godina, samo tridesetak godina nakon tiskanja Gutenbergove Biblije, tiskana i prva hrvatska glagoljicom tiskana knjiga.

Ranko Marinković rodio se 1913. na Visu, a umro 2001. Radio je u Nakladnom zavodu Hrvatske te bio ravnatelj Drame zagrebačkoga HNK, a bio je i profesor na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu umjetnost. Autor je knjiga Albatros (1939.), Proze (1948.), Ni braća ni rođaci (1949.), Oko Božje (1949.), Pod balkonima (1953.), Ruke (1953.), Glorija (1955.), Poniženje Sokrata (1959.), Kiklop (1965.), Politeia (1977.), Zajednička kupka (1980.), Pustinja (1982.), Never more (1993.) te knjiga eseja Geste i grimase (1951.) i Nevesele oči klauna (1986.).