NSK proslavio svoj dan

Nacionalna i sveučilišna knjižnica prigodnom svečanošću obilježila je svoj dan. Na proslavi su predstavljeni prošlogodišnji projekti restauracije i digitalizacije kulturne baštine, a Tatjana Aparac Jelušić, pročelnica Odjela za knjižničarstvo Sveučilišta u Zadru, primila je Nagradu NSK za 2012. godinu za izniman doprinos razvoju knjižničarske struke.

Predstavljajući 26 prošlogodišnjih projekata NSK, glavna ravnateljica Dunja Seiter Šverko izdvojila je Piramidu knjiga u koju je u Mjesecu hrvatske knjige u predvorju NSK ugrađeno više od 18 tisuća knjiga s ciljem isticanja vrijednosti knjige i čitanja. U 2012. Nacionalna i sveučilišna knjižnica bila je suorganizator Noći knjige, pokrenula svoj blog, sudjelovala u izradi strategije čitanja, uspostavi sustava e-knjige i Europeani, platformi za slobodno pretraživanje digitalnih objekata europskih digitalnih knjižnica. U strategiji razvoja do 2015. godine pozornost će biti na obradi i dostupnosti zaštićene zbirke te jačanju partnerstva s informacijskim okruženjem, najavila je ravnateljica.

Vodeći se saznanjem da je knjiga najstariji medij masovne komunikacije, a ideja knjige dio čovjekova traganja za istinom i smislom, u protekloj smo godini nastavili projekt dugoročnog ulaganja u knjige i razvoj čitateljskih navika, rekla je Seiter Šverko. Napomenula je i da će provođenje strateških ciljeva, nažalost, ovisiti o kontinuiranom smanjivanju proračunskih sredstava za razvoj i rad Knjižnice.

Proslava Dana NSK održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, u nazočnosti Dubravke Đurić Nemec, izaslanice ministrice kulture, Jelene Pavičić Vukičević, zamjenice zagrebačkog gradonačelnika, Blaženke Divjak, prorektorice za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu, Dejana Ristića iz Narodne biblioteke Srbije, članova diplomatskog zbora i drugih uglednih gostiju.

Od ponedjeljka, 18. veljače, do četvrtka, 21. veljače, održavali su se već tradicionalni Dani otvorenih vrata NSK.

Dan NSK proslavlja se 22. veljače u spomen na isti dan 1483. godine, kada je samo 28 godina nakon dovršetka Gutenbergove četrdesetdvoredne Biblije, tiskana prva hrvatska knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora, jedna od šest hrvatskih glagoljskih inkunabula.