Na dnu - Vrdoljak uvjeren da ćemo se odgurnuti i biti u plusu

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je kako očekuje da će ova godina biti prekretnica u hrvatskom gospodarstvu te kako je nužno vratiti povjerenje hrvatskih građana. Ovo je sada dno koje smo morali dotaknuti i čovjek, kada dotakne dno, onda se odgurne i ja očekujem da će 2013. sigurno biti u plusu, rekao je Vrdoljak odgovarajući u Novom Marofu na novinarska pitanja o padu BDP-a i najnovijim preporukama MMF-a.

Upitan za komentar nekih najava da SDP odustaje od poreza na nekretnine, Vrdoljak je rekao da je stajalište HNS-a uvijek bilo da se pričeka određeno vrijeme, dobro porazgovara o prijedlogu zakona i čeka rast BDP-a. Naš je stav da se za vrijeme gospodarskog pada ne može ići u nove poreze i opterećenja. Na dobrom smo putu da dobro i pametno pripremimo prijedlog novog zakona, a do tada će doći i do gospodarskog rasta. Tada ćemo znati bolje s kojim iznosima ići s porezom, rekao je. Vrdoljak ne smatra da je to pobjeda HNS-a te ističe da odnosi u koaliciji nisu niti su ikad bili narušeni.

Odgovarajući na upit o problemima varaždinskih tvrtki Varteks i Coning, ministar gospodarstva je konstatirao kako je, nažalost, velik broj tvrtki u Hrvatskoj u problemima, mnoge su posegnule za predstečajnom nagodbom. Situacija u Hrvatskoj slična je kao i u Varaždinskoj županiji, brojne su tvrtke u stečaju i upitan je ishod svih tih procesa, kazao je.

Istaknuo je kako se zajedno s Varteksom traži rješenje koje bi toj tvrtki kratkoročno omogućilo da prevlada aktualne probleme, a nakon toga da se zajedno s bankama i HBOR-om stvore dugoročni uvjeti opstanka Varteksa. Ne mogu sa sigurnošću reći da će svi pregovori uspjeti, ali ćemo sigurno dati sve od sebe da sudjelovanjem države u cijelom procesu postignemo dogovor s bankama da pokažu dobru volju prema Varteksu, rekao je Vrdoljak.

Kod Coninga će se pokušati vidjeti koje je to zdravo tkivo tvrtke i koje ima mogućnost opstanka. Najteže je zaposlenicima koji čekaju rješenje i dajem im obećanje da ću dati sve od sebe da se zadrži zdravo tkivo u Varteksu i Coningu, ali i ostalim tvrtkama u Hrvatskoj koje imaju slične probleme, smatra Vrdoljak.