Budite pametnije ... i zaboravit će da ste žene

Izborite se, budite bolje, pametnije, inteligentnije, lukavije i zaboravit će da ste žene, bojat će vas se, poručio je predsjednik i premijer Zoran Milanović na predstavljanju kandidatkinja SDP-a na predstojećim lokalnim izborima, za dužnosti gradonačelnica, načelnica i županica. 

Položaj žene u društvu nije kakav bismo željeli, no deplasirano je govoriti da hrvatsko društvo nije zrelo, iako ima nesavršenosti, no isključivo ovisi o vama hoćete li pobijediti li ne, a SDP će vam dati punu potporu, rekao je Milanović kandidatkinjama.

Bez SDP-a, Hrvatski bi sabor gotovo bio bez žena, jer je njihova zastupljenost na listama približno na razini zakonskog minimuma, oko 33 posto na parlamentarnim izborima. Drugi moraju proći još dugi put da bi došli tamo gdje smo mi, a mi smo tek na pola puta, ustvrdio je Milanović.

Predsjednica Glavnog odbora Socijaldemokratskog foruma žena (SDFŽ) Gordana Sobol govoreći o položaju i ulozi žena u politici kazala je da na lokalnim razinama ne može biti zadovoljna sa zastupljenosti od oko 15 posto, a još manje sa 4,6 posto žena na izvršnim funkcijama. Što se tiče Hrvatskog sabora žene su zastupljene s nešto malo više od 25 posto što je nešto malo veći prosjek od europskog, jer zakon propisuje potrebnu 40 postotnu zastupljenost, kazala je.