Pobuna zbog lektire

Novi svjetonazorski sukob tinja između Ministarstva obrazovanja i udruge Vigilare, poznate po žestokom protivljenju 4. modulu zdravstvenog odgoja. Ovaj put udruzi je sporna lektira za 4. razred - to jest knjiga Silvije Šesto "Bum Tomica".

"Bum Tomica" napravio je pravi 'bum'. Ali zbog cica i skidanja gaća nisu se pobunila djeca, već roditelji. Predsjednik udruge Vigilare, otac 10-godišnje djevojčice, zgrožen prvim rečenicama izborne lektire - odlučio je 'privesti' Tomicu. No i autorica je šokirana. Inače majka troje djece prije dva je dana primila nagradu "Grigor Vitez". Smatra da je poslužila kao medij za napad na ministra Jovanovića.

Prva od četiri knjige višestruko je nagrađivana i kao predstava Male scene. Nakon 6 godina i 400 izvedaba - ni jedan prigovor. Pogledalo ju je više od  50.000 djece i nikada nikome nije palo na pamet ovako nešto. Silvija Šesto je tražila neka prava za pisce i sada joj se ovo događa, navodi Vitomira Lončar iz Male scene.

Jer uključilo se i Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta. Kažu - popis lektire odobren je 2006., za mandata Dragana Primorca. A knjigu će sada procijeniti Agencija za odgoj i obrazovanje. U obrazovnom sustavu, čini se, malo se toga zna. Ako se za još jedno iščitavanje dječjeg štiva osniva novo stručno povjerenstvo - krhka je ta naša zemlja znanja.