Džamonjin muzej bit će u Vrsaru

Više od četvrt stoljeća nakon što je Grad Zagreb službeno prihvatio donaciju umjetnika Dušana Džamonje s 360 njegovih radova, nazire se konačna realizacija tog projekta, no ne u metropoli nego u Istri. Vlasnik zbirke Grad Zagreb te Istarska županija i umjetnikova obitelj u njegovu su zagrebačkom ateljeu potpisali, naime, pismo namjere o izgradnji Muzeja Džamonja u Vrsaru.

Iako je Džamonja u svojim medijskim istupima, prije smrti 2009. godine, ponavljao da mu je želja da njegov muzej bude u Zagrebu, odluka je pala da to mjesto ipak bude Vrsar. 

Duško je cijeli život radio u Zagrebu, ali je i u Istri prisutan već 40-ak godina i zapravo je tamo ostvario svoja najveća djela. Zato mi je izuzetno drago da smo našli način kako možemo zadovoljiti i jednu i drugu lokaciju, rekao je sin Dušana Džamonje Fedor.

Dogovoreno je da će zagrebački atelje Dušana Džamonje nastaviti s izložbenim radom, ali će postati dio šire muzejske ustanove, koja će se u Vrsaru nadovezati na tamošnji umjetnikov ljetnikovac, park skulptura i atelje. Budući muzej u Vrsaru trebao bi se prostirati na oko 3.000 četvornih metara.

Nositelj projekta bit će Istarska županija, čiji je župan Ivan Jakovčić prilikom potpisivanja pisma namjere obećao novac, ali najavio i uspjeh na natječajima za potporu europskih fondova. Pismo je potpisao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.