Za potpunu funkcionalnost još 60 milijuna kuna

Nova zgrada Muzičke akademije na Trgu maršala Tita u Zagrebu, projekt vrijedan ukupno 200 milijuna kuna, trebala bi ove jeseni biti spremna za useljenje što se tiče građevinskog dijela radova, no da bi bila potpuno funkcionalna, potrebno je osigurati još oko 60 milijuna kuna za nabavu scenske tehnike, uređenje interijera te instrumentarij.

Zajednički partneri u osiguranju sredstava su Sveučilište u Zagrebu i MZOS u ime RH te Grad Zagreb, i to tako da RH putem Sveučilišta i MZOS-a daje 50 posto, a Grad drugu polovinu sredstava.

Ugovorena je dogradnja i rekonstrukcija, vrijedna ukupno nešto više od 120 milijuna kuna. Taj dio radova trebao bi biti gotov do početka nove akademske godine 2013./14., a građevina konačno stavljena na raspolaganje Muzičkoj akademiji, kazao je voditelj Službe za kapitalne investicije, proračun i računovodstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) Petar Šokić.

No, kako je istaknuo prorektor Zagrebačkog sveučilišta za razvoj i prostorno planiranje Bojan Baletić, da bi zgrada Akademije bila u cijelosti u funkciji, potrebno je ugovoriti još tri stvari: jedna se odnosi na scensku tehniku, druga na interijere, a treće je instrumentarij. Stručne službe Sveučilišta i Akademije upravo pripremaju podloge specifikacija i troškovnika za početak postupka javne nabave. Tako je natječaj za scensku mehanizaciju raspisan prošli tjedan, dok su natječaji za audio-vizualnu opremu i interijer u pripremi i trebali bi biti raspisani ovih dana. Natječaji će trajati maksimalno dva mjeseca, a odluka će se donositi na temelju najjeftinije ponude. Njihova se vrijednost procjenjuje na dodatnih 60-ak milijuna kuna.

Novac za to nije osiguran, no Šokić ističe da je država pokrenula inicijative kako bi svoj dio obveze prema Muzičkoj akademiji financirala iz zajma Europske investicijske banke (EIB). Za raspisivanje natječaja ne treba imati riješeno pitanje financiranja, no ugovori se mogu potpisati tek kad budu osigurana sredstva, objasnio je, dodavši kako se nada da će to do tada biti riješeno.

Što se tiče već ugovorenih radova, rizika od nedostatka financijskih sredstava nema jer su RH i Grad počeli za podmirenje obveza po postojećim ugovorima osiguravati sredstva i plaćanje, a dio postojećih radova plaća se i iz zajma Sveučilišta, koje za to ima rezervirana sredstva.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je rekao da projekt izgradnje Muzičke akademije kasni, ali i dodao kako ne želi potpisati četvrti aneks ugovora s izvođačem radova dok Gradu ne podnese račun.

Previše puta sam bio ondje na gradilištu i više ne idem dok se ne utvrdi točan datum završetka radova i dok se ne podnese račun za ono što su izvođači radova trebali napraviti, a nisu, pa smo već tri puta 'aneksirali' ugovor s njima. Četvrti put ne želim potpisati aneks dok se stvari ne dovedu do kraja. Tek onda ćemo govoriti o roku dovršetka, rekao je Bandić novinarima prigodom posjete novoj trgovini "Kika" na Žitnjaku.

Na upit novinara tko je kriv za takvu situaciju, Bandić je odgovorio da su u skladu sa zakonom o javnoj nabavi izabrali najpovoljnijeg izvođača, ali da sada tvrtka "Nexe" ima problema. Moramo imati čvrsta jamstva dobavljača i izvođača radova da će sve napraviti kvalitetno, primjereno i na vrijeme kako bi mogli potpisati četvrti aneks ugovora, kazao je podsjetivši da je Muzička akademija trebala biti gotova do 3. ožujka, ali da sad izvođači radova traže odgodu od šest mjeseci, o čemu još trebaju postići dogovor.