PDV na novine spušten na 5 posto - na hranu ostaje

Država je još jedanput odlučila spustiti stopu PDV-a na dnevne novine i ona bi od 1. srpnja trebala iznositi pet posto. Predložila je to Vlada novim zakonom o PDV-u. No nitko zbog toga ne očekuje pojeftinjenje novina. To je zadnje što Vlada može učiniti za izdavaštvo, moraju sada sami tražiti unutarnje rezerve i konkurentnost na tržištu. Opstat će samo oni koji znaju gdje treba štedjeti, a gdje ulagati, poručio je na sjednici premijer Zoran Milanović.

Nacrt prijedloga zakona o porezu na dodanu vrijednost, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU) - dokument


Sa pet posto se u Hrvatskoj oporezuju kruh i mlijeko, a razmišlja se i o smanjenju još nekih stopa za hranu s 25 na 10 posto, o čemu se još vode teški pregovori, jer bi prihvaćanje svih zahtjeva za smanjenjem PDV-a značilo oko 2,5 milijardi kuna manje u državnom proračunu za ovu godinu, istaknuo je minstar financija Slavko Linić.

PDV za umjetnike, vjerske zajednice i branitelje

Novim zakonom ukida se oslobađanje samostalnih umjetnika od plaćanja PDV-a ako imaju godišnje prihode iznad 230.000 kuna. Ukida se i oslobađanje od plaćanja PDV-a za uvoz dobara koja vjerskim zajednicama služe za obavljanje vjerskih poslova, koje one primaju od stranih vjerskih zajednica te pravnih i fizičkih osoba. Također se ukida oslobađanje od PDV-a za branitelje pri uvozu osobnih automobila i opreme za gospodarsku djelatnost. Od 1. siječnja 2015. nekretnine odnosno zemljište i ostalo više se neće moći prodavati bez PDV-a. Predviđeno je da se od PDV-a oslobodi nabava goriva za brodove koji plove na otvorenom moru.

Na prijedlog Ministarstva zdravlja, Vlada je prihvatila Prijedlog odluke o davanju državnog jamstva u korist Erste & Steiermärkische Bank Rijeka, za kreditno zaduženje Opće bolnice u Puli, radi financiranja izgradnje nove zgrade te bolnice. Predsjednik upravnoga vijeća pulske Opće bolnice Valerio Drandić pozdravio je odluku te istaknuo kako se radi o jamstvu za 300 milijuna kuna, što iznosi 50 posto potrebnih sredstava.