I pisci uskoro dobivaju svoj ZAMP?!

I hrvatski bi pisci po uzoru na glazbenike imali svoj ZAMP. Traže da im se naknada za autorstvo isplaćuje prema broju posuđenih knjiga u knjižnicama. Naime, Ministarstvo kulture u tu je svrhu odobrilo dva milijuna kuna.

Kroza zadarsku Gradsku knjižnicu, npr., na dan prođe između tisuću i pol i dvije i pol tisuće korisnika. Razmjenjuju se knjige između 16 tisuća aktivnih članova. Čitaju se i domaći autori, statistike su izlistale one najčitanije u prošloj godini: najčitanija je knjiga "Kalendar Maja" Zorana Ferića. Najmlađi Zadrani najviše čitaju knjige Ivana Kušana. Prema Zakonu o autorskim i srodnim pravima, naknada autorima po posuđenom primjerku propisana je još prije deset godina.

No književnici su autorski nezaštićeni. Ubuduće, autorska pisana riječ trebala bi se, barem kada su u pitanju posudbe knjiga, onih najčitanijih, i uzvratiti honorarom. Detalje tek treba dogovoriti. Za sada se neslužbeno govori o 50 lipa po posuđenoj knjizi.

Ideja o književnim tantijemama uskoro više neće biti mrtvo slovo na papiru, Ministarstvo je osiguralo novac, još ga treba raspodijeliti autorima čije se knjige najmanje zadržavaju na policama knjižnica.