Picassova "Dora Maar" ugledala svjetlo dana

Poznata Picassova slika Portret Dore Maar otpakirana je i, kako je utvrđeno, neoštećena stigla iz Pariza u Klovićeve dvore. Prva je to od 56 slika i skulptura koje će hrvatskoj javnosti biti predstavljene 23. ovoga mjeseca.

Djelatnici Klovićevih dvora, stručnjaci iz Francuske i novinari s nestrpljenjem su dočekali da Picassova Dora Maar ugleda svjetlo dana. Nakon što je slika nekoliko dana odležala u specijalno zaštićenom sanduku kako bi se aklimatizirala, danas je izvađena, a pregledom prigodom primopredaje utvrđeno je da nema novih oštećenja.

Upravo slika Dore Maar postala je glavni vizual izložbe, ističe ravnateljica Klovićevih dvora Marina Viculin. Izložba se otvara 23. ovog mjeseca, a trajat će do 7. srpnja. Najskuplja je to izožba u hrvatskoj povijesti. Stajat će oko 9 milijuna kuna, a djela su osigurana na 670 milijuna eura.

Bit će izloženo 56 slika i skulptura te četrdeset fotografija. Izložbu postavlja ravnateljica Muzeja Picasso Anne Baldassari. Predstavljanje radova i dokumenata počinje od slike četrnaestogodišnjeg Picassa Čovjek s kapom iz 1895., preko plavog, ružičastog i drugih razdoblja do autoportreta Nedjelja završenog neposredno pred smrt 1971. Očekuje se da će izložbu posjetiti između 80.000 i 100.000 ljudi.