Predstavljen program Kroatien Kreativ 2013.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić predstavila je u Leipzigu, na otvaranju Foruma jugoistočne Europe, program Kroatien Kreativ 2013. Zatim je otvoren i izložbeni štand hrvatskih nakladnika na Sajmu knjiga.

Predstavljajući Kroatien Kreativ, koji počinje hrvatskim sudjelovanjem na Sajmu knjiga, ministrica Zlatar Violić zahvalila je što može govoriti na hrvatskome, ne samo zato što ne govori dobro njemački, nego i zato što se u Europskoj uniji njeguje jezična raznolikost, ali i zato što je ovo godina glasa, koji nije samo onaj koji pjeva, nego je to i glas nove članice EU-a.

Ministrica kulture istaknula je napore svih koji su pomogli da Kroatien Kreativ zaživi. Zahvalila je pritom hrvatskom veleposlaniku u Njemačkoj Miri Kovaču te Alidi Bremer i cijelom timu mreže Traduki, koja niz godina pomaže u predstavljanju pisaca iz Hrvatske i regije.

Upravo je ta dugogodišnja suradnja mreže Traduki i Sajma knjiga u Leipzigu dovela do toga da Kroatien Kreativ počne u Leipzigu, istaknula je ministrica Zlatar Violić, dodavši kako je riječ o festivalu koji će predstaviti novu članicu Europske unije.

Nakon nastupa na leipziškom Sajmu knjiga, Kroatien Kreativ nastavlja se retrospektivama hrvatskog filma, kazališnim gostovanjima, predstavljanjem hrvatske kulturne baštine i turizma, ali i električnog automobila. Sve će se to održavati tijekom godine.

Festival je važan i zbog toga što nije riječ samo o klasičnoj prezentaciji, nego o kritičkom dijalogu i diskusiji jer smo upravo od njemačkih filozofa i teoretičara naučili kritički promišljati, razgovarati i vidjeti drugoga, a i današnji programi na Sajmu zapravo pokazuju da ne moramo biti samo na razini prezentacije, nego da možemo kritički razgovarati i argumentirati, rekla je Zlatar Violić.

Ministrica je na kraju čestitala piscima i prevoditeljima, koji, kako je rekla, obično sjede u zadnjim redovima jer smo svi mi ovdje zahvaljujući tome što su oni obavili svoj posao.

Nakon Foruma jugoistočne Europe otvoren je štand hrvatskih nakladnika na Sajmu knjiga, a najavljeno je i predstavljanje knjiga Renata Baretića i Vladimira Stojsavljevića te njemačkog prijevoda romana Maše Kolanović Sloboština Barbie, uz diskusiju o pripovijedanju iz dječje perspektive.

Poslijepodne će Srećko Horvat sudjelovati na panelu Jugoistočna Europa i perspektive proširenja EU s Heinz-Jürgenom Axtom i Dragoslavom Dedovićem. Boris Buden i Nadežda Čačinović, zajedno s novinarom i povjesničarem Andreasom Ernstom, dopisnikom Neue Zürcher Zeitunga u Beogradu, sudjelovat će u raspravi o izazovima i perspektivama EU-a uoči hrvatskog pristupanja.

Navečer će biti predstavljen njemački prijevod knjige razgovora Srećka Horvata Nakon kraja povijesti: Od Arapskog proljeća do pokreta Occupy s današnjim vodećim intelektualcima poput Tariqa Alija, Stephanea Hessela i Gayatri Spivak.