Ovacije kazalištu „Ulysses“

Sinoć je na pozornici bečkog kazališta Theater Akzent gostovalo kazalište „Ulysses“ s predstavom „Odisej“ makedonskog pisca Gorana Stefanovskog, u režiji Aleksandra Popovskog.

Ovaj junački ep praizvedbu je imao u srpnju 2012., kao prvi premijerni naslov prošlogodišnje zanimljive produkcije kazališta „Ulysses“.

Vodeći makedonski dramatičar s dugogodišnjom engleskom adresom "Odisejem" je podjednako reagirao na nezaobilazan Homerov ep, kao i na ratove na ovim prostorima te raspad Jugoslavije, najavivši premijerno međunarodnu koprodukciju pet kazališta - partnera (GDK „Gavella“iz Zagreba, Slovensko narodno gledališče iz Maribora, Atelje 212 iz Beograda, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, Sterijino pozorje iz Novog Sada i Teatar navigator iz Skoplja.)

Glumci iz predstave (Ozren Grabarić, Anita Mančić, Branko Jordan, Nataša Matjašec Rošker, Svetozar Cvetković, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Dijana Vidušin, Franjo Dijak i Nikola Ristanovski) i istaknuti makedonski glazbenici FOLTIN ispraćeni su ovacijama u prepunoj dvorani bečkog kazališta. 

Naša predstava ima cilj - ispitati, poigrati se i istražiti teatarske razloge ovih dvaju fenomena, napisao je Goran Stefanovski o predstavi. Što znače pojmovi putovanja, doma, danas kad je svijet postao digitalan, virtualan, otvoren? Što danas znači pojam vraćanja kući? Koja je to sila koja vuče Odiseja natrag prema Itaki?, dodao je.


Predstavnici Burgtheatra posjetit će ovoga ljeta kazalište "Ulysses", obići najljepšu austrougarsku utvrdu na Brijunima te se upoznati s programacijom jednog od najvećih kulturnih projekata u Hrvatskoj.