Bergoglio je papa Franjo - Hrvat mu je ispovjednik

Kardinal Buenos Airesa Jorge Mario Bergoglio 266. je papa. Prvi je neeuropski papa u 1300 godina i prvi koji je član Družbe Isusovaca. Tako je odlučilo 115 kardinala okupljenih na konklavama u Sikstinskoj kapeli. Novi poglavar Katoličke crkve izabrao je ime Franjo. 

Papa Franjo: Molimo uvijek - za cijeli svijet

Molimo uvjek za nas, jedan za drugoga, za cijeli svijet - da dobijemo veliko bratstvo. Želim da ovaj put Crkve bude plodonosan za evangelizaciju ovog prekrasnog grada, rekao je papa Franjo u prvom obraćanju vjernicima. Nakon što je zamolio vjernike da se pomole za Benedikta XVI., zamolio ih je i da zazovu Božji blagoslov i za njega. Nakon molitve svim je muškarcama i svim ženama dobre volje uputio svoj prvi Urbi et orbi. Braćo i sestre, hvala vam na ovakvom dočeku, molite se za mene i vidimo se sutra, poručio je papa Franjo te dodao kako se sada želi pomoliti Bogorodici.

Hrvat je papin osobni ispovjednik 

U  studenome 2012. kardinal Jorge Mario Bergoglio zajedno sa svojim osobnim ispovjednikom hrvatskih franjevcem fra Berislavom Ostojićem u središtu Buenosaireske nadbiskupije ugostio je biskupa Milu Bogovića i fra Josipa Bebića. Bergoglio je tada govorio o životu i djelovanju Crkve u njegovoj biskupiji, ne krijući zadovoljstvo hrvatskim svećenicima/tamošnjim misionarima. Izrazio je želju da još više takvih svećenika, ako je moguće, hrvatski biskupi pošalju na rad u Buenos Aires, objavljeno je na internetskim stranicama splitskih franjevaca.

Jorge Mario Bergoglio rođen u Argentini, ali je porijeklom Talijan. Najvažniji dio školovanja proveo u Njemačkoj. Dolazi iz teološkog okruženja skrbi za najsiromašnije. Veliki je zagovaratelj konzervativnih stavova Crkve te oštri protivnik eutanazije i pobačaja. Mediji su ususret konklavi isticali kako je sjajan je evangelizator, ali i pomalo prestar. Član je Kongregacije za bogoslužje i sakramente, Kongregacije za kler, Kongregacije za institute posvećenog života i Družbe apostolskog života, Papinskog vijeća za obitelj i Papinske komisije za Latinsku Ameriku.

Objavu izbora novog poglavara Katoličke crkve bijelim dimom oko 40.000 vjernika okupljenih na trgu Svetog Petra popratilo je uzvicima 'Živio Papa'. Izbor novog pape popraćen je zvonjavom crkvenih zvona i u Hrvatskoj. U 20. stoljeću bilo je osam konklava, a trajale su od dva dana 1939. i 1978. do pet dana 1922. Prosječan broj glasovanja potrebnih da se izabere papa bio je osam. Konklava na kojoj je 19. travnja 2005. izabran kardinal Ratzinger počela je dan ranije. Papa Franjo izabran je u petom glasovanju.