Premijera obnovljene Verdijeve opere "Macbeth"

Premijera obnovljene opere Macbeth Giuseppea Verdija održat će se na pozornici splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u povodu 200. obljetnice rođenja tog talijanskog skladatelja.

Odlučili smo se za obnovu predstave 'Macbeth', koja je premijerno u Splitu izvedena u studenome 2010., jer je ovo Verdijeva godina. Zato ćemo tijekom 2013. na pozornici splitskog HNK izvesti pet Verdijevih djela, rekao je intendant splitskog HNK Tonči Bilić.

Ravnatelj ansambla Opere splitskog HNK Ivica Čikeš istaknuo je da se premijerom te obnovljene opere želi pridonijeti obilježavanju Verdijeve godine. Dirigent, maestro Filippo Zigante, dat će 'Macbethu' novo glazbeno ruho te ćemo imati nekoliko novih elemenata koji će biti zanimljivi za tu operu, dodao je.

Redatelj Petar Selem napisao je u materijalu za predstavu kako ga je rad na Verdijevu Macbethu uvjerio da ne mora žaliti što ne režira istoimenu Shakespeareovu dramu, na temelju koje je napisan libreto za operu. Verdijev 'Macbeth' nije prometnuo Shakespearea u opernu slikovitost ni pjevnu ugodu. Otišao je dalje od Shakespearea onim dometom što ga može postići glazba, ali glazba kao sudionik, a nipošto tašti vladar drame, ustvrdio je Selem.

U glavnim ulogama nastupit će Boris Trajanov (Macbeth) i Sofia Mitropoulos (Lady Macbeth), Ivica Čikeš i Božo Župić (Banco), Domagoj Dorotić (Macduff), Vinko Maroević i Špiro Boban (Malcolm, Duncanov sin), Antonija Teskara (Službenica Lady Macbeth), Mate Akrap (Liječnik), Tonči Banov (Sluga Macbethov), Jadran Barišković (Ubojica) i Zlatko Aurelio Kokeza (Kralj Duncan), a uloge utvara povjerene su Zlatku Aureliju Kokezu, Vjeri Zenki i Roku Blaževiću.

Macbeth je opera u četiri čina za koju su talijanski libreto, prema istoimenoj Shakespeareovoj drami, napisali Francesco Maria Piave i Andrea Maffei. To je Verdijeva deseta opera i ujedno njegova prva adaptacija Shakespeareovih djela, nakon koje su slijedili OtelloFalstaff, za koji su mu kao predložak poslužile Vesele žene windsorske.