Počinju Gumbekovi dani

Program međunarodnoga festivala VI. Gumbekovi dani, koji se održavaju u Histrionskom domu od 16. do 28. ožujka, predstavljen je na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Ravnatelj Histriona Zlatko Vitez najavio je da će VI. Gumbekove dane otvoriti predstava Ivice Krajača u režiji Zorana Mužića "Škandal na vuglu Vlaške i Koturaške" u kojoj glume Adam Končić, Vid Balog, Marija Borić, Tara Rosandić i Kristijan Jelić.

Redatelj Zoran Mužić istaknuo je da se Ivica Krajač u tekstu koristi predloškom znamenitoga komediografa Eugena Labichea te stvara potpuno originalnu zagrebačku kajkavsku komediju u kojoj se jede, pije, pjeva i slavi u nekom davnom sretnijem izmaštanom dobu.

Vragometnu i urnebesnu komediju situacija i karaktera pomaže razriješiti i ban Jelačić sa svojim spomenikom, napomenuo je dodavši kako kao štiklec iz onoga vremena dolazi i mrva duha emocija i vica.

Krajač je podsjetio kako pravi Agrameri kad vas isprate riječima Stari, bok, vidimo se na vuglu Vlaške i Koturaške nije baš lud za vašim društvom ili ste pak obojica bili pod gasom.

Istaknuo je kako predstava nudi dio glasovitoga svijeta agramerštine, čiji bi pripadnici žarko željeli da ih smatrate kremom agramerske aristokratske elite.

Na VI. Gumbekovim danima sudjeluju još i varaždinski HNK i Kerekeš teatar s predstavom "Ufuraj se i pukni", Satiričko kazalište Kerempuh iz Zagreba s "Krletkom" Jeana Poireta, ljubljanska privatna produkcija iz Slovenije s predstavom "Za strane turiste", Koprivnički Ludens teatar s predstavom Ivana Vidaka "Od stoljeća sedmog", zagrebački KNAP s predstavom Dunje Fajdić "Glumice i TO", beogradski Favi teatar s predstavom "Pjevaj brate", riječko Gradsko kazalište lutaka s predstavom "Pepeljuga", zagrebački Histrioni s predstavom Kalmana Mesarića "Gospodsko dijete", UO Artis iz Splita i UuK Fijaker iz Zagreba s predstavom Ariane Čuline "Bluz-guz Kabaret", Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca s predstavom Dubravka Matakovića "Iz Kabula s ljubavlju tu", zagrebačka Adam scena s predstavom Adama Končića "Adam i ona" te Vedra scena iz Osijeka i zagrebački Trag crveno s predstavom Fadila Hadžića "Ugledni gost".

Posljednjega dana održat će se svečana dodjela nagrada.