'Jazz.hr/proljeće' u Lisinskom

Festival Jazz.hr/proljeće održava se do 21. ožujka u Maloj dvorani KD-a Vatroslav Lisinski. Nastupit će ugledni hrvatski i strani glazbenici. Predstavit će se i nove nade hrvatskoga jazza.

Na 23. festivalu Jazz.hr/proljeće u četiri večeri i šest programskih cjelina nastupit će 18 umjetnika. Zvijezda ovogodišnjeg festivala je legendarni američki kontrabasist Ron Carter, čiji će nastup zatvoriti manifestaciju, najavio je na konferenciji za novinare umjetnički direktor festivala Antun Tomislav Šaban.

Četverodnevni festival otvorit će trio vodećega hrvatskog jazz glazbenika Matije Dedića. Novi Dedićev projekt, u suradnji s dvojicom njujorških profesionalaca Harvieom S (kontrabas) i Geneom Jacksonom (bubnjevi), obećava vrhunski glazbeni doživljaj, ističe Šaban.

Drugoga dana, 19. ožujka, nastupit će Hologram, jazz fusion sastav vodećih glazbenika mlađe generacije, koji je prošle godine obogatio hrvatsku glazbenu scenu zapaženim albumom. Za taj dana najavljen je i kreativni jazz projekt With Suspicious Minds pjevačice Vesne Pisarović s berlinskim glazbenicima Gerhardom Gschloesslom (trombon), Janom Roderom (kontrabas) i Steveom Heatherom (bubnjevi).

Na Novim nadama jazza Marjan Marjanović 20. ožujka nastupit će neetablirani glazbenici koji tek počinju stvarati karijeru. Istoga dana mladi kastavski kontrabasist Damjan Grbac zagrebačkoj će publici predstaviti svoj autorski projekt Giipuja, spoj tradicijske glazbe Istre i Primorja s kreativnim solističkim jazzom.

Festival 21. ožujka zatvara Golden Striker Trio Rona Cartera, jednog od najvećih živućih jazz glazbenika koji je snimio više od 2000 ploča i svirao s najistaknutijim jazz glazbenicima druge polovine 20. stoljeća.

Festival Jazz.hr/proljeće organizira Hrvatsko društvo skladatelja, u suradnji s Koncertnom dvoranom Vatroslav Lisinski.