Papa Franjo poglavar Vatikana i Rimokatoličke crkve

Jorge Mario Bergolio - papa Franjo - inauguriran je kao poglavar Vatikana i Rimokatoličke crkve. Službu je preuzeo na blagdan svetog Josipa, zaštitnika Crkve. Uz mnogobrojne vjernike, na svečanosti su bila 132 državna izaslanstva te mnogi vjerski poglavari. Hrvatsku predstavlja predsjednik Republike Ivo Josipović.  

U propovijedi Papa je pozvao da se ne zaborave bližnji, posebice djeca, stariji i potrebiti, a onima koji su na položaju poručio je da zaštite ljude i okoliš u kojem živimo. Treba živjeti u poštovanju, dobru, čuvanju prijateljstva. Budite čuvari, Božjih darova. Kada ne vodimo brigu o svemu što je stvoreno, srce se suši i počinje razaranje. Zbog toga bih želio zamoliti sve ljude koji imaju bilo kakvu odgovornost u politici i društvu, ekonomiji da budemo čuvari stvorenoga, Božjega plana, čuvari jedni drugih, poručio je papa Franjo.

Vatikanski analitičari navode da je novi Papa poslao dodatne signale promjene izabravši jednostavniju liturgiju od svojeg prethodnika, pape u miru Benedikta XVI. Svečanu inauguracijsku misu papa Franjo skratio je na malo više od jedan sat, dok je inauguracijska misa pape Benedikta 2005. godine trajala tri sata.

Na početku mise papa Franjo primio je simbole papinske moći. Kardinal protođakon Jean-Louis Tauran stavio je preko njegovih leđa palij, a potom mu je dekan Kardinalskog zbora, talijanski kardinal Angelo Sodano, na lijevu ruku stavio ribarski prsten.

Na središnjem vatikanskom trgu i okolnim ulicama okupilo se oko milijun ljudi. To je najveće okupljanje u Rimu od svečanosti beatifikacije pokojnog Ivana Pavla II. 1. svibnja 2011., na kojoj je bilo 1,5 milijuna ljudi.

Na misi ispred bazilike sv. Petra u prvim redovima bila su 132 strana izaslanstva - čelnici država i vlada iz cijeloga svijeta te dužnosnici najvećih svjetskih religija.
Među njima je bio i ekumenski patrijarh Bartolomej, što je prvi put da je duhovni vođa Pravoslavne crkve nazoči inauguracijskoj misi nekog pape od velikog crkvenog raskola 1054. godine.

Uz sirene i helikoptere, središte Rima i okolica Vatikana izgledali su kao pod opsadom. Bilo je raspoređeno više od 3000 pripadnika snaga reda, od kojih mnogi u civilu.

Uoči mise papa Franjo stigao je na Trg svetog Petra u bijeloj odori i pelerini, u otvorenom papamobilu. Stajao je i smiješeći se pozdravljao okupljene, koji su nosili zastave iz cijelog svijeta. Više katoličkih organizacija na Trgu svetog Petra rasporedilo je svoje transparente.